Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

31.05.10 Danske firmaer stopper for salg i Grækenland

31. May. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den græske økonomiske redningsplan får to danske medicinalfirmaer til at trække produkter ud af landet. Efter Novo Nordisk meddelte, at firmaet stopper salget af et insulinpræparat, følger Leo Pharme ifølge BBC trop og stopper salget af to populære produkter. Det sker i protest mod, at den græske regering skærer i tilskud til medicin med 25 procent som led i landets økonomiske kur.

Flere andre landes medicinfirmaer trækker også produkter ud af Grækenland i protest. Direktør Kristian Hart Hansen, Leo Pharma, siger til BBC, at firmaet ville tage samme skridt, hvis andre lande med økonomiske problemer som Italien og Irland slog ind på samme vej som Grækenland. Hvis Leo Pharma intet foretog sig, ville det føre til jobtab i andre lande og herunder også Danmark.

Generaldirektør i det græske Økonomiministerium, Stefanos Combinos, afviser ifølge BBC, at medicinfirmaerne er særlig hårdt ramt. Grækenland er et af de tre lande i EU, hvor de farmaceutiske produkter er de dyreste. Han finder, at firmaerne i årtier har tjent tykt på at sælge i Grækenland og nu er forpligtede til at acceptere en reduktion i fortjenesterne.

Den græske regering skylder samtidig medicinfirmaer 5,6 milliarder euro for udstyr og medicin, og regeringen har lovet at betale firmaerne.

En græsk sundhedsorganisation frygter, at der bliver mangel på medicin på de gældsplagede hospitaler.

En talsmand for Novo Nordisk siger til BBC, at der ikke er nogen sammenhæng mellem udeståenderne og stopper for salg. Novo Nordisk har ifølge BBC 24,4 millioner euro ude at svømme. Men stoppet skyldes reduktionen i tilskuddene.

Stadig demonstrationer

Den græske finansminister, George Papaconstantinou, sagde ifølge det kinesiske nyhedsbureau, Xinhua News, i går, at Grækenland står ved sine udeståender og betaler af på statsobligationer efter planen. Grækenland har ikke behov for yderligere hjælp og løser nu selv problemerne.

Mens medicinfirmaerne og den græske regering strides om priser, fortsætter demonstrationer i Grækenland mod regeringens nedskæringer. Det kinesiske telegrambureau Xinhua News beretter om demonstrationer på Akropolis, hvor grækere demonstrerede under et slogan: Vore behov bliver smidt ned ad skrænten. Vi vil ikke betale for deres fejltrin.

Også i Portugal var der demonstrationer i weekenden mod regeringens krisepakke, der blandt andet øger momsen og skærer de højere lønninger i det offentlige med fem procent, men også betyder forringede forhold for arbejdsløse. Regeringen vil bringe underskuddet på budgettet ned fra 7,3 procent i år til 4,6 procent næste år og under 3 procent i 2012.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.