Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

22.04.10 Eurostat opskriver det græske underskud

22. Apr. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Det græske underskud i 2009 var klart undervurderet af den ny græske regering. Eurostat satte i dag underskuddet til 13,6 procent. Regeringen erkendte for kort tid siden, at et tidligere tal ikke holdt og hævede det fra 12,7 til 12,9 procent.

Eurostat har imidlertid besøgt landet og igen undersøgt de økonomiske forhold. Eurostat har tidligere kritiseret de græske data for økonomien. Den ny opskrivning viser som omtalt på fagligt.eu mandag, at der stadig er usikkerhed om de græske oplysninger. Eurostat udtrykker direkte tvivl om kvaliteten af de data, som regeringen giver.

Grækenland er netop i gang med at forhandle en treårig nødplan med EU-kommissionen, Den Europæiske Centralbank, ECB, og den internationale valutafond, IMF. De nye oplysninger kommer på det værst tænkelige tidspunkt, hvor behovet for hjælp stiger dag for dag. I går nåede den rente, som Grækenland betaler på lånemarkedet, op på en ny rekord. Den nåede allerede i går op på 8,3 procent. Det er det højeste niveau, siden euroen blev introduceret. Det frygtes, at de nye tal sætter markedsrenten yderligere op. En åbning af EU’s og IMF’s hjælpepakke kan dermed komme nærmere.

En talsmand for EU-kommissionen sagde til middag, at den græske regering holder fast ved, at underskuddet kommer ned på 4 procent i år. Holdningen er stadig, at den græske regerings egen krisepakke er tilstrækkelig til at nå det mål. Græske lønmodtagere protesterede i dag igen mod pakken, der beskærer de offentligt ansattes lønninger.

De offentligt ansatte strejkede for at markere deres utilfredshed med presset på den græske regering og besøget af EU-institutionerne.

Også den græske gæld sætter rekorder. Den steg sidste år fra 99,2 procent an BNP til 115,1 procent. Det er dog ikke rekorden i EU. Den italienske økonomi har i flere år været i krise, og gælden er nu oppe på 115,8 procent.

Grækenland havde heller ikke det største underskud i 2009. Irland toppede med 14,3 procent. Det tal er også højere, end det hidtil har været opgivet til.

De fleste store eurolande har alle en gæld, der overstiger kravet i Vækst- og Stabilitetspagten. Spanien, der er ude i en alvorlig økonomisk krise, holder sig med en gæld på 53,2 procent af BNP dog stadig under de 60 procent.

Den danske gæld steg til 41,6 procent, men stigningen skyldtes ifølge Eurostat nye beregningsmetoder. Pmh

 

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.