Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

23.02.10 Græsk storstrejke – EU afviser at have plan for hjælpepakke

23. Feb. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den græske fagbevægelse lægger op til en generalstrejke i morgen i protest mod det pres for politiske indgreb, som EU-kommissionen, eurolandenes finansministre og også Den Europæiske Centralbank, ECB, kræver. Generalstrejken har fuld støtte i den europæiske fagbevægelse, EFS, og i den europæiske faglige for offentlige ansatte, EPSU.

I en fælles faglige udtalelse hedder det, at de europæiske fagbevægelser nøje følger udviklingen i Grækenland og i særdeleshed det pres, som er mod den græske regering for skånselsløs strenghed. Fagbevægelsen står solidarisk bag de græske lønmodtagere i kampen mod at skære job væk, fastfryse lønninger eller direkte lønnedgang og forringelser af pensionen.

EFS’s generalsekretær, John Monks, siger, at presset på Grækenland for at træffe hurtige beslutninger rammer fattige, syge og gamle.

- Vi ønsker at se planer, der er vel afbalancerede, og som er socialt acceptable, siger John Monks.

Som omtalt på fagligt.eu i går skrev tyske Det Spiegel, at der var planer i EU om at hjælpe Grækenland med 25 milliarder euro. Artiklen blev afvist i EU-kommissionen, der som også omtalt på fagligt.eu henviste til, at Grækenland ikke har bedt om støtte.

Regeringen har dog kun tre uger til at fremlægge de strammere planer for det græske budget, der kan stille institutionerne og eurolandenes finansministre tilfredse. Den 16. marts skal regeringen vise, at den har fundet besparelser. De skal klarlægge, hvordan regeringen får underskuddet ned fra 12,7 procent sidste år til 8,7 procent i år.

Generalsekretæren for EPSU, Carola Fischbach-Pyttel, siger, at det ikke er de kortsigtede planer, der er brug for, men langsigtede.

- Regeringen, fagbevægelserne og arbejdsgiverne må finde fælles løsninger sammen, der kan genopbygge det græske samfund og ikke ødelægge det ved at uomstødeligt smadre job, lønmodtagernes rettigheder og privatisere den offentlige sektor, siger Carola Fischbach-Pyttel.

Grækenlands vicepremierminister, Theodoros Pangalos, gav ifølge det irske The Independent i går lederskabet i EU en del af skylden for den græske krise. Der mangler simpelt hen lederskab. Han efterlyste tiden, da Jacques Delors var formand for EU-kommissionen. Jacques Delors er netop den europæiske sociale dialogs fader. Men han efterlyste også en tysk kansler som Helmut Kohl og en fransk præsident som Mitterrand.

- Efter min opfattelse så har Europa i dag ikke noget lederskab, sagde vicepremierministeren ifølge bladet, der citerer græske medier. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.