Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

20.01.10 EU retter kikkerten mod græske reformer også af statistikken

20. Jan. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den græske finansminister, George Papaconstantinou, kom helskindet igennem mødet med de øvrige landes ministre i Bruxelles, hvor den græske økonomiske krise var til debat og herunder informationer om krisen. Men rådsmødet konkluderede, at selv om der er tilfredshed med regeringens initiativer, vil ministrene overvåge, at der sker reformer af de nationale statistiske systemer.

Ministrene tog spørgsmålet op allerede i november, og EU-kommissionen peger i en rapport på problemer med de metoder og teknikker, grækerne benytter, når de opgør de forskellige økonomiske forhold. Ministrene siger nu, at Kommissionens rapport må tages alvorligt, da korrekte data om de økonomiske forhold er afgørende for overvågningen af EU og den økonomiske og monetære union.

George Papaconstantinou har tidligere beklaget, at der bliver stillet spørgsmålstegn ved de græske oplysninger om den økonomiske udvikling. Efter mødet i ECOFIN-rådet indrømmede han imidlertid ifølge Reuters, at der var problemer med statistikken.

- Vi betragter problemerne med Grækenlands statistikker som ekstremt vigtige. De er problematiske for Grækenland selv, fordi de gør det vanskeligt for os at overbevise befolkningen om, hvad vi gør, sagde George Papaconstantinou.

Den finske finansminister, Jyrki Katainen, sagde, at det var nødvendigt at følge nøje, om grækerne nu også gjorde noget ved det.

- Vi har behov for statistikker, vi kan stole på, og reelle indsatser for at konsolidere budgettet, sagde Jyrki Katainen.


 

Kommissionen tror på Grækenland

EU-kommissær Joaquin Almunia forsikrede, at Kommissionen ved næste møde i ECOFIN i februar kommer med en handlingsplan med klare svar på krisen i Grækenland.

Kommissionen fandt, at grækerne også er kommet med en plan for reformer, der kan forbedre den græske økonomi. Almunia var overbevist om, at grækerne selv var klar over problemerne.

Den græske regering venter et underskud på budgettet på 8,7 procent i år mod 12,7 procent sidste år. En plan fra den ny regering skal få underskuddet ned på 2,8 procent i løbet af tre år.

Den græske gæld er på 113 procent af GDP. Også på det punkt forbereder regeringen en politik, der bringer landet i bedre overensstemmelse med kravene i vækst- og stabilitetspagten.

Flere ministre afviste, at tiden var inde til at straffe grækerne for at bryde kravene til pagten. Både den østrigske og hollandske finansminister mente, det i stedet gjaldt om at motivere grækerne til at føre den rigtige politik.

- Vi skal sætte klare mål for reformer og omsættelse af dem. Den ny regering synes parat til det, sagde den østrigske finansminister, Josef Proell ifølge Reuters. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.