Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

08.05.10 Eurolandes ledere godkender redningsplan for Grækenland

08. May. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De græske tilbagebetalinger på lån er sikret, efter stats- og regeringslederne fra de 16 eurolande sent fredag blev enige om at forsyne grækerne med 80 milliarder euro. Samtidig supplerer Den Internationale Valutafond, IMF, med 30 milliarder. De første udbetalinger er på plads, før den græske regering skal betale lån tilbage den 19. maj for omkring 8 milliarder euro.

Lånene løber over tre år. Som modydelse følger den græske regering en stram økonomisk politik, der betyder væsentlige offentlige besparelser med blandt andet beskårne lønninger og strammere pensionsforhold.

Kommissionens formand, José Manuel Barroso, sagde efter mødet, at landene i eurozonen var parat til at tage de nødvendige skridt for at sikre den økonomiske stabilitet. Den græske økonomiske krise har de seneste dage sendt det finansielle marked ud i en ny turbulens ikke kun i Europa, men hele verden. Uroen fortsatte dog i dag på de markeder, der var åbne.

Formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, understregede på et pressemøde i aftes, at eurozonen står over for en virkelig vanskelig situation.

- Det handler nu om ansvarlighed og om solidaritet. Vi vil klare den situation sammen, sagde rådsformanden.

Stats- og regeringslederne roser i en fæles udtalelse den krisepakke, som den græske regering har udarbejdet. Planen følger retningslinjer for IMF.

Ikke kun Grækenland har problemer

Stats- og regeringslederne erkendte, at den nuværende eurokrise rækker længere end Grækenland. Portugal, Spanien og Irland har også store problemer, men alle landene overskrider regler for det økonomiske og monetære samarbejde.

Som omtalt på fagligt.eu spillede Tyskland og Frankrig ud med et oplæg til fredagens møde, der blandt andet indeholdt forslag til en bedre overvågning af, at landene lever op til spillereglerne.

Stats- og regeringslederne konkluderede også, at budgetregler skal strammes op, og der kan komme hårdere sanktioner mod lande, der bryder dem.

Finansministre ser på mekanismer for stabilitet

Den økonomiske krise er på dagsordenen, når verdens førende lande i næste måned samles i Canada til G20-topmødet. Her vil de se på, hvordan der kan skabes større stabilitet i det økonomiske system.

Den tyske kansler, Angela Merkel, havde ifølge BBC tidligere samtaler med USA’s præsident, Barack Obama, der ønskede et stærkt svar på krisen.

Angela Merkel fulgte op på fredagens møde og støttede varmt forslag om en ny europæisk stabilitetsmekanisme, der ser ud til at få 70 milliarder euro at gøre godt med.

Stats- og regeringslederne fra de 16 eurolande blev i går enige om at indkalde samtlige 27 EU-landes økonomi- og finansministre til et ekstraordinært møde i morgen, hvor de ser nærmere på detaljerne i mekanismen.

BBC citerer Angela Merkel for at sige, at mekanismen vil være et klart signal til spekulanter på de finansielle markeder, at der ikke længere er noget at komme efter. Pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.