Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

17.11.10 Irsk krisehjælp venter på irsk bøn

17. Nov. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Af Peder Munch Hansen
Den irske finansminister, Brian Lenihan, kom ikke ned på knæ, da EU-landenes økonomi- og finansministre i dag var samlet i Bruxelles til møde i ECOFIN. Mens både den internationale valutafond, IMF, den europæiske centralbank, EMF og EU-kommissionen taler om behovet for at komme Irland og de irske banker til hjælp, fastholder Irland, at der ikke på nuværende tidspunkt er behov for støtte.

Den belgiske formand for ECOFIN, Didier Reynders, sagde på et pressemøde, at hele spørgsmålet om den irske økonomiske situation slet ikke kom op til diskussion, da den irske regering stadig ikke har bedt om økonomisk hjælp. Derfor var der heller ikke nogen grund til at tage det op.

Didier Reynders påpegede, at situationen derfor var anderledes, end da Grækenland løb ind i sin krise og modtog støtte fra både EU og IMF. Bekymringen over forholdene i Irland var der.

- Men der er ikke nogen anmodning (om støtte) fra landet, sagde Didier Reynders.

Han så dog også en anden for skel. For i dag har EU redskaberne til at anvende, hvis der senere bliver behov for hjælp. Der er nu en garanti i den europæiske stabilitetsfond, EFSF, og ECB giver lån på rimelige betingelser.

Klar med barske krav

Både Grækenland og Portugal er til gengæld ivrige efter at få en pakke klar for Irland. Begge lande har betydelige behov for lån på finansmarkederne. Begge landes finansministre finder, at de må betale en højere rente, fordi den irske økonomiske usikkerhed skaber uro på markedet.

Mens også den irske premierminister, Brian Cowen, afviser behovet for umiddelbar støtte, samarbejder den irske regering dog med både EMF og IMF og også EU-kommissionen om at få et totalt overblik over den irske økonomiske situation. Det anslås, at der er penge i kassen indtil et stykke hen i 2011.

Foreløbige bud på et irsk pengebehov lyder på mellem 45 milliarder euro og 90 milliarder.

EU-kommissær Olli Rehn, sagde på pressemødet i dag, at det var klart, at der må ske ændringer af strukturer i det irske samfund og herunder inden for den finansielle sektor.

Euro-gruppen forsøgte i går dog at berolige finansmarkederne med udtalelser om, at Irland er i fuld gang med at tage hånd om udfordringerne. Finansministrene fra de øvrige 15 eurolande så positivt på de stramninger af budgetterne, som regeringen har indledt. De skæres med seks milliarder euro i 2011 og 15 milliarder over de næste fire år. Ministrene har fuld tiltro til, at de øvrige stramninger, som regeringen melder ud senere på måneden, bliver stramme nok.

Løfter fra flere lande

Den britiske regering følger udviklingen i Irland med skarpe blikke. De britiske gigantiske tab i Island skal ikke følges op af nye tab på grund af økonomiske eksperimenter på en anden ø, som briter har endnu større interesser i.

Den britiske finansminister, George Osborn, sagde ifølge flere nyhedsbureauer før mødet i ECOFIN, at Storbritannien er parat til at hjælpe Irland.

- Vi er parate til at gøde det, der er i Storbritanniens nationale interesse, sagde Osborne.

EU i dødskamp – markedet lugter blod

Også den tyske kansler, Angela Merkel, er parat til at støtte Irland. Hun fulgte i går op på de udtalelser, som formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, kom med i forgårs. Van Rompuy sagde da, at euro’en var i krise, og at dens fald kunne betyde hele EU’s fald.

- Vi er i en overlevelseskamp, sagde Herman Van Rompuy ifølge flere medier på et møde i Bruxelles.

Angela Merkel mente imidlertid, at det ikke så helt så galt ud. Hun mente ikke, at euro-zonen var i en direkte fare.

- Men vi oplever en uro og en situation, jeg ikke ville have drømt om for halvandet år siden, sagde hun til den tyske tv-station ARD.

En cheføkonom hos Bloxham Stockbrokers, Alan McQuaid, mener imidlertid, at krisen i eurosamarbejdet er dyb. Og den bliver dybere, så længe markedets aktører ikke ser en ende på uroen.. Til Reuters siger han, at der kan komme lidt ro, hvis der kommer en afklaring. Men end ikke en hjælpepakke til Irland kan stoppe problemerne i eurozonen.

- Markedet lugter blod, siger McQuaid til Reuters.

Han finder, at der er masser af finansdrenge i USA, som er bekymrede for, at processen fortsætter ind i en ny finanskrise, og at det starter med Dublin og ender i Washington.

Forsøg på at skabe ro om Grækenland og Portugal

I EU har både Kommissionen og eurolandene da også travlt med at sige, at der er større ro på markedet. EU-kommissær Olli Rehn roste i dag Grækenland for den politik, regeringen fører i forsøget på at rette den økonomiske situation op. Samtidig blev regeringen og de statistiske myndigheder rost for nu at have styr på statistikkerne. Det var netop fusk med data om den økonomiske situation, der skabte total kaos om de græske økonomiske forhold.

Eurogruppen sagde efter sit møde i går, at også den hilser den græske regerings politik velkommen. Eurogruppens er frem til yderligere opstramninger i budgettet og endnu barskere strukturændringer på skatteområdet, på arbejdsmarkedet, inden for sundhedsvæsenet og forbedringer i erhvervsklimaet og effektiviteten i den offentlige administration.

Om Portugal hedder det, at også det land er på vej i den rigtige retning. Eurogruppen har tillid til, at regeringen fastholder den stramme linje til næste år og får underskuddet ned på 4,6 procent af BNP.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.