Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

30.11.10 Irsk fagbevægelse siger: STOP – nu er det nok!

30. Nov. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Af Peder Munch Hansen

Den irske fagbevægelse og den politiske opposition raser sammen med græsrodsbevægelser og studenter mod den redningspakke, regeringen har vedtaget sammen med EU og den internationale valutafond, IMF. Pakken betyder blandt andet nye nedskæringer i det offentlige budget, nedskæringer i velfærd blandt andet pensioner, fjernelse af 24.750 offentlige stillinger og en nedsættelse af mindstelønnen med en euro i timen til 7,65 euro.

I ”Folkets stemme”, som fagbevægelsen er en del af, hedder det nu: STOP, der er en bedre og mere fair vej at gå. Lederen af den irske faglige landsorganisation, ICTU, David Begg, siger, at nedskæringer hverken giver vækst eller job. Job kommer ikke uden investeringer, og de faldt med 9,5 procent alene i de seneste måneder.

Gennem to år har regeringen skåret ned og atter ned. Alligevel er underskuddet i statens regnskab større, end da nedskæringerne blev indledt. Og nu bliver der skåret endnu dybere efter den politiske aftale. I stedet er der brug for investeringer, mener ITUC. Hver euro, der bliver placeret i infrastrukturen, skaber mellem otte og 12 nye job. Behovene for investeringer er samtidig betydelige både inden for vandforsyning, energi, bredbånd og de ældre, nedslidte boliger.

ICTU finder, at der er penge i den nationale pensionsfond, NPRF, til sådanne formål. Fagbevægelsen foreslår, at den bruger 2 milliarder euro om året de kommende tre år.

- Penge fra NPRF er allerede ”investeret” i banker, som det er usandsynligt, at vi ser noget udbytte af, siger generalsekretær David Begg.

Fagbevægelsen foreslog allerede i 2005, at NPRF’s midler blev brugt aktivt til også at skabe virksomheder gennem et statsligt holdingselskab, der kunne sidde på 49 procent af aktierne i selskaberne. Flertallet af aktionærerne kunne senere købe staten ud til en god markedspris.

Verdensrekord i bankredning

Regeringen fulgte ikke fagbevægelsens råd. I stedet er penge siden pumpet ind i banksektoren for at redde det, som ”Folkets stemme” kalder et lille antal erhvervs- og bankfolk og politikere, der har bragt landet på fallittens rand.

Netop redningsplanens nye summer til bankerne undrer ifølge The Guardian en række finanseksperter. Af de 85 milliarder euro, som pakken indeholder, går 35 milliarder til at redde bankerne.

Den associerede professor i finansspørgsmål ved Trinity College i Dublin, Brian Lucey, siger til bladet, at han er forbavset over den ny indsprøjtning.

- Vi har allerede skudt mindst 32 milliarder euro i dem, så det bliver 67 milliarder, som er 50 procent af BNP. Det er verdensrekord.

Han minder om, at en ny regering næste år kan ændre aftalen. Den irske opposition, der står til at vinde det kommende valg, er således imod redningspakken.

- Suveræne regeringer har ret til helt og aldeles at gøre, hvad de ønsker, siger Brian Lucey.

Folk betaler ikke skat

Irerne levede i en årrække trygt på deres grønne ø, mens EU-penge strømmede til landet fra de særlige samhørighedsfonde. De lave erhvervsskatter og særlige skatteordninger førte virksomheder med strømmen, og Irland oplevede et boom i væksten, så landet blev et af de rigeste i EU fra at være det tredje fattigste.

Ikke kun virksomhederne, men også irere så på skatter som noget, andre og ikke mange betalte. Den irske premierminister, Brian Cowen, erkender nu, at skattesystemet har udviklet sig til en parodi. Men regeringen fastholder, at virksomhederne ikke skal betale mere end 12,5 procent i erhvervsskat selv efter redningspakken.

Derimod bliver skatten på forbrug sat op. Momsen stiger frem til 2014 fra 21 til 24 procent. Og irerne skal også til at betale mere i indkomstskat.

Regeringen planlægger ifølge BBC et helt nyt skattesystem. Den erkender, at hele skattebasen er skredet og nu er på et helt utilstrækkeligt niveau, hvor blot otte procent af irerne betaler 60 procent af skatterne. Irerne må nu til lommerne og betale deres skat.

Formanden for ITUC, Jack O’Connor, siger i Folkets Stemme, at udbrede skattebasen normalt i andre lande betyder, at man øger skatten på værdier og kapital.

- Men her synes det kun at være et middel til at mindske folks indkomst ved, at de skal betale mere. Vi må vende det regnestykke, siger Jack O’Connor.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.