Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

07.12.10 Irere tabte på centraliserede lønforhandlinger i partnerskaber

07. Dec. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De irske arbejdere og funktionærer fik begrænsede lønforhøjelser, efter de blev underlagt det, som sociale partnerskaber mellem regeringen, arbejdsgiverne og fagforeningerne nåede frem til. Lønmodtagerne fik ikke samme forhøjelser, som de ville have fået, hvis fagbevægelsen forhandlede med arbejdsgiverne på lokalt niveau, fremgår det af en undersøgelse, som forskere på instituttet ESRI har foretaget og det europæiske institut for arbejdsmarkedsobservationer, EIRO, har offentliggjort.

Det særlige sociale partnerskab kom til verden i 1987 og betød frivillige forhandlinger mellem de tre parter. Den daværende regering lagde op til partnerskabet for at tackle en økonomisk afmatning. Tanken var, at moderate lønforhøjelser, der blev modsvaret af skattelettelser, ville sætte gang i økonomien.

Undersøgelsen viser, at lønmodtagere, der blev underlagt partnerskabet og de nationale lønaftaler, NWA, fik mindre lønforhøjelser end dem, der fik forhandlet lønnen direkte gennem individuelle kontrakter eller aftaler på virksomhederne.

De centrale ”kollektive” forhandlinger gav mindre end det, lønmodtagere udenfor systemet hentede hjem. Især multinationale selskaber udnyttede de muligheder, som partnerskaberne gav for begrænsede lønstigninger. En af konklusionerne lyser, at:

”Multinationale selskaber, der benyttede NWA, som var designet til at beskytte beskæftigelsen i virksomheder med lav produktivitet, er i stand til at fastsætte lønninger på niveauer, der er klart under det normal, hvis de var forhandlet af fagforeninger på virksomhedsniveau eller individuelt forhandlede aftaler med arbejdsgiverne.”

I 2003 var de individuelle aftaler de mest udbredte. 43 procent af de irske virksomheder hold sig til dem. Partnerskabets NWA-aftaler gjaldt 28 procent af virksomhederne, mens kun syv procent var dækket af virksomheds-eller brancheaftaler. I 15 procent af virksomhederne var der slet ingen aftaler.

NWA-erne var især udbredt i virksomheder med over 50 ansatte. De multinationale virksomheder holder sig til NWA-erne og benytter sjældent individuelle aftaler, selv om de normalt går for at være imod kollektive aftaler.

I en kommentar fra EIRO hedder det, at undersøgelsen støtter tanken, at aftaler som NWA er med til at fastholde beskæftigelse, men har været en ulempe dem, der har været omfattet af dem og ikke fået deres normale lønforhøjelser. Det giver føde til debatten om, hvor langt fagforeninger skal gå for at tænke på langsigtede interesser som bæredygtig lønudvikling eller presse direkte på for at give noget til de medlemmer, der betaler til fagbevægelsen her og nu. PmhOm Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.