Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

22.11.10 Euroen stiger efter irsk redningsplan

01. Dec. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Finansmarkederne tog i dag godt mod meldingen om, at den keltiske tiger bed i græsset og bad om hjælp. Over de kommende tre år ventes det, at Irland får en støtte, der løber op i knap 100 milliarder euro (744 milliarder kroner.) Den irske finansminister, Brian Lenihan, sagde i aftes, at beløbet bliver mindre end 100 milliarder, og Reuters cirerer EU-embedsmænd for, at lånene bliver på 80-90 milliarder euro.

Redningsaktionen blev i går sat ind, efter Irland endelig erkendte, at spillet var ude. I de senere dage har både IMF, Den Europæiske Centralbank og EU-kommissionen været i Dublin for at gennemgå den irske økonomiske situation. Der har længe været pres på Irland for at søge støtte, fordi vedvarende rygter om en irsk bankerot skabte uro om euroen. Kursen steg da også, da det hvide flag gik til tops i den irske hovedstad.

Det bliver nu op til IMF og EU i de kommende uger at strikke den nøjagtige plan sammen. Ifølge BBC tilbyder også både Storbritannien og Sverige, der begge er uden for euro-samarbejdet, at give lån til de betrængte irere. Ifølge Reuters er det britiske tilbud på 7 milliarder pund i bilaterale lån (små 10 milliarder euro).

Det ventes, at planen vil betyde yderligere stramninger i den irske økonomi. Irerne har allerede betalt for krisen med øgede skatter, nedjusteringer af lønninger og forringede offentlige servicer. Redningsplanen blev da også modtaget med protester og demonstrationer, så snart den var kendt.

Selskabsskatten røres ikke

I planen ventes også at indgå, at de irske banker bliver underlagt restriktioner. Bankerne voksede sig store på gigantiske spekulationer, men befinder sig nu på lerfødder, efter byggemarkedet skred under den økonomiske krise. Det ventes, at banker bliver slanket til størrelser, der passer til øens niveau.

Derimod står den irske regering fast på, at der ikke må røres ved selskabsskatten. Irland har i årevis tiltrukket sig store virksomheder med løfter om skattefriheder og lav selskabsskat. Ordningerne har mødt modstand i andre landes regeringer, der finder, at Irland tilraner sig konkurrencefordele på unfair betingelser. Irland og også Storbritannien hører dog til de EU-lande, der modsætter sig, at EU fastsætter en bundgrænse for, hvor lave sådanne skatter kan være.

Portugal næste land?

Flere politiske iagttagere frygter, at finanskrisen vender tilbage inden for den nærmeste fremtid. Det er da også i det lys, de fleste ser redningskransen til Irland. De spørger dernæst, hvor den næste bliver kastet. Svaret lyder: Portugal.

I første omgang siger den portugisiske finansminister, Fernando Teizeira dos Santos, dog til Reuters, at hjælpen til Irland reducerer usikkerheden på finansmarkedet og genskaber tilliden til euroen. Både en portugisisk og en spansk finansmand venter dog, at Portugal følger efter Irland og må have hjælp.

- Jeg ved ikke, om det vil ske før eller efter nytår, men det er næsten uundgåeligt nu, siger Filipe Garcia fra Informacao de Mercados Financeiros i Porto.

Pedro Schwartz fra San Pablo University i Madrid går så langt som til at sige, at heller ikke Spanien er ude af farezonen. Og heller ikke euroen. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.