Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

25.11.10 Ny irsk uro sender euroen på glidetur

25. Nov. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Euroen faldt yderligere i dag, efter der trods EU og IMF’s garantier stadig er tvivl om den irske økonomi. Den irske regering venter, at væksten i år bliver på 2-2,5 procent og 3,5-4,5 procent til næste år. Men et af verdens største kreditvurderingsselskaber Standard & Poor skønner, at der ikke bliver vækst i de to år. Kreditvurderingsselskabets skøn skaber tvivl om den irske økonomi og dermed også usikkerhed om euroen.

EU og IMF stiller skrappe krav til den irske økonomiske politik for den økonomiske hjælpepakke på omkring 85 milliarder euro. En topembedsmand i IMF understregede dog over for Reuters, at det er op til den irske regering at få en krisepolitik på plads.

I går kom det frem, at den irske regering blandt andet sætter mindstelønnen ned med en euro i timen. Den kommer ned på 7,65 euro (ca. 56,60 kr.). Besparelserne, der rammer den irske velfærd, løber op i 10 milliarder euro, mens skatteforhøjelser giver ekstra 5 milliarder euro.

Knap 25.000 offentlige job vil blive afskaffet

Momsen stiger de kommende tre år fra i dag 21 procent til 24 procent i 2014, og også ejendomsskatterne stiger.

Krisepolitikken er med til at skabe tvivl om den irske vækst. Blandt andre den irske fagbevægelse tordner mod indgrebene, der rammer lønmodtagernes købekraft.

Den tyske kansler, Angela Merkel, spurgte i går ifølge Reuters, om politikere har mod til også at lade dem, der nu tjener penge, tage del i risikoen. Eller om det at beskæftige sig med staters gæld var det eneste i den økonomiske politik på verdensplan, der ikke var nogen risiko ved?

- Dette drejer sig om det grundlæggende i politik, eller der handler om markedets begrænsninger, sagde Angela Merkel.

Debatten om den irske økonomi skaber ny debat om de særlige kreditvurderingsselskaber, der ikke kun vurderer finansielle sider af bankers, forsikringsselskabers og andre finansielle selskabers aktiviteter, men i dag netop har fået stor indflydelse på staters kreditværdighed.

Tre vurderingsselskaber kontrollerer omkring 90 procent af markedet, og EU behandler netop forslag til større åbenhed og information om deres aktiviteter og sikkerhed for, at der ikke er interessekonflikter i deres arbejde.

Standard & Poor bedømte i april den græske kreditværdighed på niveau med Aserbajdjans, selv om Grækenland netop havde fået en støtte til en værdi af 110 milliarder euro.

De økonomiske iagttagere følger stadig den spanske og portugisiske økonomi med bekymring. En meningsmåling fra Reuters siger, at 34 ud af 50 analytikere, at Portugal følger i Irlands spor og må have hjælp. Kun fire mente, at Spanien kom i den situation.

I går gik de to faglige landsorganisationer for første gang i en årrække sammen om en generalstrejke mod den krisepolitik, som den portugisiske regering har vedtaget. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.