Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

17.05.10 Storbritanniens konservative indgår kompromis om EU

17. May. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De britiske konservative nedtoner den skeptiske tone i regeringssamarbejdet med de liberale. Al talen om en afstemning om Lissabon-traktaten er forstummet i den kommende regeringsperiode efter et kompromis med de EU-ivrige liberale. Det betyder, at også den EU-skeptiske tone blandt de konservative bliver nedtonet.

Det afgørende signal til en ny linje blev givet, da premierminister David Cameron udnævnte EU-realisten David Lidington til Europa-minister i stedet for den EU-skeptiske Mark Francois, der var skyggeminister for Europa under Labour-regeringen. Kompromiset betyder dog også, at de liberale går med til, at Storbritannien ikke søger ind på euro-vejen i de kommende år.

David Lidington har tidligere arbejdet under den EU-skeptiske ny udenrigsminister, William Hague, da han var leder af det konservative parti. De to ministre går for stadig at stå hinanden nært. Det bliver nu en af Lidingtons opgaver at overbevise det øvrige EU om, at William Hagues tidligere meget EU-skeptiske holdninger ikke tegner den ny regerings politik. Hague har da også ifølge blandt andre the Guardian støttet en strategisk beslutning om ikke at tage en kamp med EU.

William Hague er populær blandt de konservative medlemmer. Hans udnævnelse til udenrigsminister får ifølge en meningsmåling støtte fra 95,8 procent af medlemmerne. Han er den, hvis udnævnelse bliver mest positivt bedømt af medlemmerne.

David Cameron har allerede været i kontakt med en række EU-landes ledere. Den franske præsident, Nicolas Sarkozy, håber på et styrket samarbejde mellem de to lande. Sarkozy kommer på besøg i London den 18. juni. Han har udvekslet synspunkter med den tyske kansler, Angela Merkel, som taler varmt for at ændre EU-traktaten og få en stærkere EU-ledelse i Europa. Og han har også været i kontakt med den svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt.

Den første store prøvesten for den britiske EU-politik bliver i morgen, hvor EU-landenes økonomi- og finansministre blandt andet har kapitalfonde og også et tætte økonomisk samarbejde i EU på dagsordenen. Storbritannien har hidtil talt imod forslaget om bedre kontrol med fondene.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.