Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

06.11.09 Britiske konservative i kamp mod EU’s arbejdsregler

06. Nov. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De britiske konservative fortsætter kampen mod dele af EU-samarbejdet og vil af med en række EU-regler for arbejdsmarkedet. Den konservative leder, David Cameron, fremlagde onsdag et oplæg til de konservatives EU-politik, der på afgørende punkter lægger afstand til væsentlige dele af EU-politikken.

David Cameron ventes at blive Storbritanniens kommende premierminister og slår nu fast, at de konservative opgiver at få en afstemning om Lissabon-traktaten. Men de britiske vælgere får mulighed for stemme, hvis Storbritannien i fremtiden må afgive ny suverænitet.

Den britiske konservative leder var dermed mindre kontroversiel i sin tale, end mange i Europa enten havde frygtet eller håbet. Men David Cameron fulgte alligevel på en række punkter den stærkt EU-skeptiske tidligere konservative leder, William Haque, og fik de store ord frem hos den franske Europa-minister, Pierre Lellouche, der ifølge det franske udenrigsministeriums hjemmeside kaldte den britiske konservative Europa-politik for ”autistisk” og ville kastrere den britiske indflydelse i Europa.


Franske konservative forstår ikke de britiske

Pierre Lelluche sagde, at han gennem årene havde mødt William Haque, men det var umuligt at få en samtale i gang om Europa. Der var ingen lydhørhed, man udvekslede ikke ideer.

William Haque, der i dag er de konservatives skyggeudenrigsminister, siger til The Guardian, at der sikkert er medlemmer af den franske regering, der ville udtrykke sig anderledes.

- Vi vil holde os til vore nationale interesser, og det plejer franske ministre i øvrigt aldrig at holde sig fra, siger William Haque til bladet.

Til BBC siger den franske finansminister, Christine Lagarde, at hun håber, at man en dag kan få Cameron til at forstå, at det gør en stærkere at stå sammen med andre end at stå alene.

- Dagens og morgendagens verden er væsentligt anderledes fra, hvad den var tidligere, da det drejede sig om national suverænitet, siger Christine Lagarde.


Britisk opgør med europæisk arbejdsmarked

Mens Cameron opgav at få en folkeafstemning om Lissabon-traktaten, opgav han ikke at få slået fast, at Storbritannien ikke lader sig bestemme af EU. En ny lov skal slå det fast med syvtommersøm. Cameron vil kalde loven noget i retning af ”United Kingdom Sovereignty Bill” og gøre det klart, at den ultimative autoritet i Storbritannien er det britiske parlament.

Et af de områder, hvor Storbritannien ikke afgiver magten, er på arbejdsmarkedspolitikken og socialpolitikken.

- Vi vil genskabe den nationale kontrol over de dele af social- og arbejdsmarkedslovgivningen, som har vist sig at skade britisk økonomi mest, sagde David Cameron.

Storbritannien har kæmpet mod en række EU-direktiver for arbejdsmarkedet. Det er også sket under Labour-regeringen, der var imod direktiver om samarbejdsudvalg og også et direktiv for ordnede forhold for vikarer. Labour-regeringen er stadig imod at ændre regler for arbejdstid.

En analyse fra regeringen siger, at EU’s regler for arbejdsmarkedet koster den britiske økonomi over 70 milliarder pund mellem 2010 og 2020.


Nyt opgør med de grundlæggende rettigheder

De konservative siger, at sådanne regninger må betyde, at Storbritannien skal bryde med EU-politikken. Den konservative tænketank finder, at Storbritannien ikke bare skal have et forbehold over for de grundlæggende rettigheder, men over for de artikler, der handler om arbejdsmarkedet.

I første omgang er det imidlertid de grundlæggende rettigheder, som Cameron er faldet over.

Han mener ikke, at det forbehold, Polen og Storbritannien har, og som Tjekkiet nu er lovet, er reelt.

De konservative vil have det taget op og sikret, at der bliver et fuldstændigt opt-out. Desuden vil de konservative også stå uden for justitssystemet, så det blandt andet er sikret, at udlændinge ikke kan komme til at lave undersøgelser om kriminelle forhold i Storbritannien. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.