Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

03.08.09 Britiske læger får kortere arbejdstid - oprør over EU-regler

03. Aug. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De britiske yngre læger får fra nu af en kortere arbejdstid. Storbritannien agter at følge reglerne i et EU-direktiv, der betyder, at de yngre læger også skal følge de almindelige regler for arbejdstiden i EU. De britiske lægers arbejdstiden bliver dermed sat ned fra maksimalt 56 timer til 48 timer om ugen.

Den britiske tænketank Open Europe, der bekæmper stort set alle harmoniseringer i EU, finder, at netop regtlerne for arbejdstid viser, hvor forsigtig Storbritannien må være, når det gælder at underskrive love i EU.

- Lige midt i svinepesten – for ikke at nævne den økonomiske krise – kan disse nye regler ikke komme på noget værre tidspunkt, siger Open Europes forskningsdirektør, Mats Persson.

Han er enig med nogle eksperter, der advarer mod, at den kortere arbejdstid går ud over patienter. Mats Persson mener, at Storbritannien må stå fast på sin modstand mod direktivet og nye forslag, der begrænser retten til at stå uden for reglerne. Den ret bør i stedet være permanent, mener Open Europe.

Tænketanken henviser til undersøgelser, der anslår, at de nye regler koster sundhedssystemet mellem 143 og 293 millioner pund (op mod 2,5 milliarder kroner). For de penge kunne der skaffes over 5000 nye læger.

I Storbritannien er der ikke kollektive aftaler på samme måde som i en række andre EU-lande, hvor parterne har indgået aftaler også for de yngre læger, så de har fleksible arbejdstider med en sikkerhed for, at de ikke arbejder urimeligt meget også, selv om de er under fortsat uddannelse. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.