Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

20.09.07 Masseflugt fra svensk fagbevægelse

16. May. 2007 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

I år vil 100.000 svenskere melde sig ud af LO-forbund, og mere end 320.000 har allerede meldt sig ud af a-kassen. Årsagen er den svenske regerings stramninger over for a-kasserne. Det skriver 3Fs hjemmeside på basis af nye tal fra svensk fagbevægelse. Svenskere uden medlemsbog til et fagforbund har også i hobetal forladt a-kasserne.

- For første gang i 30 år har vi i de svenske a-kasser haft medlemstilbagegang. Og det er en meget stor tilbagegang, der er tale om, siger formanden for de svenske a-kassers Samorganisation, Birgitta Lanér til LO-Tidningen.


130.000 har droppet medlemsskabet


LO-forbundene har haft en nedgang på 97.000 medlemmer indtil nu i år, skriver svensk LOs blad LO-Tidningen. Funktionærforbundene i TCO har mistet ca. 40.000.

– Jag hører ikke til dem, som tror at a-kasse-stramningerne har hele skylden for problemerne. Det er meget værre end det, siger TCOs leder Sture Nordh

Akademikerforbundene i SACO oplever dog en vis medlemsfremgang indtil nu i 2007 hos sine store forbund. Men når medlemstallene er opgjort for alle svensk LOs 15 forbund, står det klart: 96.890 personer har forladt fagforbundene i år, og faldet er øget i de sidste måneder i forhold til begyndelsen af året.

LOs aftalesekretær Erland Olauson kalder i LO-Tidningen ændringerne for voldsomme, og han er ikke i tvivl om, at det er landspolitikken, som ligger bag - den øgede afgift på a-kassemedlemskab og fjernelsen af fradragsretten for faglige kontingenter.

– Det er vanskeligt, at forestille sig, at politikken kan have andet formål end at få organisationsgraden presset ned og gøre fagbevægelsen svagere. At det jo også rammer den enkelte, spiller ingen rolle for regeringen.

Erland Olauson påpeger, at det i første omgang ikke så meget er et problem for LO eller for forbundene, men klart alvorligt for de tidligere medlemmer, som nu står uden beskyttelse.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.