Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

08.09.09 Tyske vælgere: De rige må betale mere i krisetider

08. Sep. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De velhavende må betale mere for at løse krisen, og arbejdsgiverne må engagere sig mere i at skabe arbejdspladser.

Det er holdningen blandt tyskere et par uger før valget til en ny forbundsdag. Valgkampen sætter da også mere og mere sætter fokus på de sociale spørgsmål.

Mens valgkampen hidtil er kaldt kedelig, fordi de to regeringspartier ikke for alvor går i infight om større politiske sager, forsøger den tyske fagbevægelse nu at få gang i diskussionen om, hvilke spørgsmål der er de væsentligste. I weekenden samlede det tyske metalarbejderforbund, IG Metall, 45.000 tilhørere ved et politisk møde i Frankfurt. Selv om fagbevægelsen ikke direkte støtter noget parti, var det klart, at mødet var en advarsel mod at ændre regeringen, så kansler Angela Merkel skiftede socialdemokraterne SPD ud med de frie demokrater, FDP.

IG Metall sætter i en kampagne, ”Sammen for et godt liv”, fokus på krisen og har tilsyneladende tyskerne bag sig, når forbundet finder, at de bredeste rygge må bære flere byrder for at løse krisen.

En IG Metall-undersøgelse viser, at 64,5 procent af de adspurgte finder, at ledelserne i virksomhederne må engagere sig mere i at skabe arbejdspladser. Samtidig finder 63,5 procent, at de velhavende må betale mere for at overvinde krisen.

Angela Merkel har da også i haft kontakt til fagbevægelsen under valgkampen. Til Financial Times siger politiske analytikere, at Merkel nok har lært af erfaringerne før valget i 2005, hvor en flirt med nyliberale ideer var ved at koste hende posten som kansler. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.