Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

15.04.08 IG Metall stiller spørgsmålstegn ved DGB’s fremtid

15. Apr. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Af Peder Munch Hansen

Den tyske fagbevægelse er på vej ind i en ny krise, der ikke længere blot gælder faldende medlemstal, men selve grundstrukturen. På et møde i IG Metalls top sagde metalchefen Berthold Huber, at hovedorganisationen DGB’s dage er talte, hvis organisationen ikke ændrer sig.

- Uden et nyt koncept for fremtiden ryger vi omgående i DGB’s konkurs, sagde Berthold Huber ifølge Frankfurter Rundschau.

Den tyske fagbevægelse har længe været i krise på grund af faldende medlemstal. Byggefagene har mistet halvdelen af medlemmerne, og samlet har forbundene under DGB i dag en tredjedel færre medlemmer end 1995. I den periode flyttede DGB sit hovedsæde til Berlin, og også den flytning kostede dyrt også, fordi organisationen betalte erstatning til dem, der ikke ville flytte med.

DGB har imidlertid efter Metallederens opfattelse ikke indrettet sig efter de nye forhold. Berthold Huber retter således en hård kritik mod DGB’s ledelse, der endog ikke lagde op til ændringer på den seneste kongres, men fortsatte arbejdet, som om forholdene var som tidligere.

Metallederen går så langt som til at stille spørgsmålet, om DGB overhovedet har en model for, hvordan den kan fungere. Og da den ikke har det, så må den hjælpes til det.

- Jeg er overbevist om, at vi må have en debat om DGB’s fremtid, sagde Berthold Huber ifølge bladet.

Huber, der trådte til som formand i november, lagde op til, at den debat både skulle dreje sig om opgaver og ressourcer. IG Metall betaler hovedorganisationen 50 millioner euro (knap 375 millioner kroner), og Huber overvejede, om de penge ikke kunne bruges bedre i en anden model.

Ifølge dagbladet Handelsblatt har Huber stillet som et ultimatum, at der hurtigt sættes ind med reformer for at reparere DGB.

DGB’s formand, Michael Sommer, forsvarede sig på IG Metalls møde med, at han selv havde lagt op til en diskussion om DGB. Han hilste derfor debatten velkommen og var parat til at tage spørgsmålet om nødvendige reformer af DGB op.

- Jeg vil deltage i den debat og helt sikkert også komme med forslag, sagde Michael Sommer.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.