Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

26.04.10 Ny højreregering i Ungarn med store gældsproblemer

26. Apr. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den kommende centrum-højreregering i Ungarn får store problemer med at leve op til valgløfter og samtidig overholde den internationale valutafond, IMF’s krav til den økonomiske politik. Det sejrende konservative sejrende parti, Fidesz, konsoliderede ved anden runde af de ungarske valg søndag sin føring og lovede i valgkampen både at skabe job, sætte skatterne ned og begrænse bureaukratiet.

Netop lavere skatter og en aktiv indsats for at skabe job kan give problemer for regeringen, der har stramme krav fra både EU og ikke mindst IMF om at skære det offentlige underskud ned. Ungarn løb allerede i 2006 ind i alvorlige økonomiske problemer. De blev under den økonomiske krise i 2008 så alvorlige, at IMF måtte hjælpe med 12,5 milliarder euro, EU med 6,5 og Verdensbanken med 1 milliard euro.

Underskuddet på statsbudgettet var på 4 procent i 2009 ifølge de nye tal fra Eurostat, og gælden på 78 procent af nationalproduktet. I en rapport om Ungarn siger IMF, at der er føres en stram politik og tages yderligere tiltag i 2011, hvis det offentlige underskud skal ned på under tre procent.

Et ungarsk økonomisk nyhedsbureau Portfolio citerer Morgan Stanley for, at netop underskuddet bliver den store udfordring for Fidesz, når partiet danner regering. Den må leve op til IMF’s stramme krav. Morgan Stanley venter, at underskuddet i år kan komme op på 5 procent.

Ultra-højre klart frem ved valget

Fidesz sikrede sig efter 2. runde af valget over 67 procent af stemmerne og 262 af de 386 pladser i parlamentet. Det socialistiske MSZP gik tilbage fra 48 procent ved valget i 2006 til nu blot 15,2 procent, mens det fremmedfjendtlige, højreradikale Jobbig, der ikke var repræsenteret i det tidligere parlament, fik 12,1 procent.

Valget vendte dermed totalt om på det politiske billede i Ungarn. Flere partier, der har deltaget centralt i reformprocessen i Ungarn, kom ikke over spærregrænsen. Derimod gik de grønne, LMP – Politik kan være anderledes – klart frem ved søndagens valg, hvor partiet øgede antallet af pladser fra fem ved første valgrunde til nu 16 pladser.

Fidesz sejr ved valget er den største, noget parti har opnået, siden parlamentarismen blev indført i Ungarn. Men selv om partiet som regeringsparti sidder tungt, frygtes det, at det alligevel kan blive afhængig af støtte fra det yderste højre.

I 49 politiske spørgsmål kræver forfatningen, at der er 2/3 af stemmerne i parlamentet bag forslag. I 17 af dem hedder det, at der også skal være 2/3, der stemmer, fastslår Portfolio.

Et centralt medlem af en ungarsk fagbevægelse siger til fagligt.eu, at Fidesz ser en interesse i, at Jobbig kom ind i parlamentet, fordi partiet tiltrækker væsentlige befolkningsgrupper. Hun afviser, at partiet er fascistisk. Det er kun folk uden for Ungarn, der ikke forstår landets særlige politiske forhold, der ser Jobbig som fascistisk.

De klare overgreb og fremmedfjendtlige demonstrationer, som er forbundet med partiet, fastholder hun blot var populistiske tiltag, der skulle få rabiate til at stemme på partiet og holde dem væk fra Fidesz, så det parti ikke blev forbundet med noget fremmedfjendtligt.

Andre fastholder, at der er en klar forbindelse mellem den nu forbudte fascistiske ungarske garde, der nu optræder under et nyt navn, og Jobbig, og at Fidesz får problemer med partiet. Pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.