Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

12.04.10 Ungarns yderste højre i stormfuld fremmarch

12. Apr. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Det stærkt racistiske højre går kraftigt frem ved søndagens valg i Ungarn, der samtidig sikrer centrum-højrepartiet Fidesz en klar sejr. Fidesz får 52,8 procent af stemmerne i den første valgrunde, der overraskende giver det racistiske Jobbik hele 16,7 procent og dermed tæt på det regerende socialistpartis 19,3 procent.

Fidesz vandt 206 af de 386 pladser i det ungarske parlament og ventes at få to tredjedel af sæderne efter 2. runde. Valgsystemet favoriserer de største partier, og Jobbik fik blot 28 pladser. Men partiets fremgang sikrede det den yderste højrefløj over tre gange så mange stemmer ved et valg, siden Ungarn gik over til et parlamentarisk system i 1990 efter murens fald.

Jobbik gik til valg på et nationalistisk program, der beskyldte sigøjnere og jøder for at være årsag til landets økonomiske problemer. Den nu opløste fascistisk-orienterede ungarske garde, der bar en speciel paramilitær uniform, var indtil sidste år knyttet til partiet. Uniformen var tæt på dem, som medlemmer af det nazistiske parti bar 1940.

Under valgkampen har gardenunder nyt navn provokeret med demonstrationer i landsbyer, hvor sigøjnere holder til. Netop i de små landsbyer er der de seneste år sket en række mod på sigøjnere.

Garden blev oprettet af Jobbiks leder, Gabor Vona. Den blev erklæret ulovlig af de ungarske domstole sidste år, men fortsatte blot under et nyt navn.

Gabor Vona sagde ifølge AP søndag, at det kun var en række skandaler om enkelte af partiets kandidater, hindrede, at partiet fik flere stemmer end Socialistpartiet. Medier, der blev hævdet at være overtaget af Socialistpartiet, blev beskyldt for at have skabt skandalerne.

- Jeg føler stadig, at to tredjedele af ungarerne støtter Jobbik, men ikke ved det endnu, sagde Gabor Vona.

Ungarn er ude i en økonomisk krise, som en stor del af befolkningen giver det regerende socialistparti skylden for. Den ungarske forint er faldet. Da omkring 1,7 millioner ungarske familier har optaget lån i ikke mindst den stigende schweiziske franc, er deres gæld øget, og tilbagebetalingerne giver problemer.

En analytiker fra Goldman Sachs siger til AP, at en ny centrum-højreregering næppe har stor manøvrefrihed og sikkert må indlede forhandlinger med den internationale valutafond, IMF.

Ungarn fik i 2008 et lån i IMF på 20 milliarder euro og er under opsyn af organisationen. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.