Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Spansk fagbevægelse klar til med lave lønkrav

05. Jan. 2012 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

05.01.2012 Den ene af de to store spanske fagbevægelser, UGT, er parat med moderate lønkrav for 2012. Til den spanske radiokanal Cadena Ser siger lederen, Candido Mendez, at fagbevægelsen er klar til at acceptere moderate lønstigninger, men ikke en fastfrysning af lønningerne.

- I visse tilfælde kan vi acceptere, at lønningerne ikke stiger så meget som foreslået i første omgang, siger Candido Mendez ifølge kinesiske Xinhua News.

Inflationen skønnes ved årsskiftet at være på 2,4 procent. Fagbevægelsen har haft en fastholdelse af reallønnen som et krav til de kollektive forhandlinger, der indledes i de kommende uger.

Candido Mendez, der er tidligere formand for den europæiske fagbevægelse EFS, gjorde det klart, at UGT har forståelse for den alvorlige situation, den spanske økonomi befinder sig i. Flere end 4,4 millioner spaniere er uden arbejde. Ungdomsarbejdsløsheden på knap 45 procent, men forskellig i regionerne, hvor den nogle steder er langt højere.

Den spanske faglige leder påpegede, at det især er de små og mellemstore virksomheder, der er ramt af krisen. 90 procent af de job, der er tabt i de senere år, var job i de små og mellemstore virksomheder. Candido Mendez var parat til at gå nye veje for at få jobbene tilbage og herunder acceptere mere fleksible arbejdstider.

Nye indgreb

Candido Mendez kritiserede den ny premierminister, Mariano Rajoy, for ikke at gøre noget ved arbejdsløsheden ved at stimulere økonomien og skabe vækst. Kritikken kom før, den nyudnævnte spanske regering netop i dag bebudede nye sparerunder. Vicepremierminister Soraya Saenz de Santamaria understregede i den forbindelse, at det bliver en pakke med både besparelser og skatteforhøjelser.

Bebudelserne ventes ikke at lette de kollektive forhandlinger, da de også vil ramme det sociale system. Underskuddet i det sociale sikringssystem var ifølge Santamaria større end antaget hidtil.

Besparelserne, der samlet bliver på 8,2 milliarder euro i år, vil også gælde de statsejede virksomheder, der giver underskud, og støtten til de autonome regioner.

Regeringen vil desuden sætte ind over for skattesnyd og den generelle sorte økonomi. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.