Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

03.02.11 Spansk trepartsaftale mens arbejdsløsheden igen stiger

03. Feb. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Parterne på det spanske arbejdsmarked og regeringen indgik i går en aftale om en reform af strukturer på arbejdsmarkedet. Reformen lægger op til ændringer af systemet for kollektive forhandlinger, hjælpen til arbejdsløse, pensionssystemet og også hele den økonomiske krisepolitik.

Aftalen kommer, efter forholdet mellem regeringen og fagbevægelsen har været spændt, siden regeringen i september vedtog reformer for arbejdsmarkedet uden parternes godkendelse. Den socialistiske regering blev siden mødt med en generalstrejke, der var den største i Spanien i flere årtier.

Generalsekretærerne for de to faglige landsorganisationer, UGT og CCOO, slog da også begge fast efter underskrivelsen af den ny aftale, at den ikke kunne forstås uden at se på, hvad der var sket i september.

Aftalen kom i stand, samtidig med, at Arbejdsministeriet offentliggjorde nye, alarmerende tal om den spanske arbejdsløshed. Over 130.000 spaniere kom over i køen af arbejdsløse i januar. Dermed nåede den op på over 4,23 millioner ledige. Servicesektoren blev særlig ramt. Her steg arbejdsløsheden med 105.080 personer.

Generalsekretæren for UGT, Candido Mendez, siger da også til landsorganisationens hjemmeside, at de nye tal for arbejdsløsheden også forklarer, hvorfor der var enighed om at nå frem til en aftale.

- Den registrerede arbejdsløshed i januar viser, hvor langt vi er nødt til at bevæge os for at komme ud af inertien i de ensidige foranstaltninger, som regeringen har foretaget gennem længere tid, siger Candido Mendez.

CCOO’s leder, Ignacio Toxo, siger til landsorganisationens hjemmeside, at den ny aftale ikke heler sårene fra regeringens reform i september, der førte til generalstrejken den 29. i samme måned. Men også Toxo understreger, at den ny aftale ser fremad, fører til ændringer i den spanske økonomi, sikrer de offentlige pensioner, lønmodtagernes rettigheder og især lægger op til en indsats for, at de unge kan komme ind på arbejdsmarkedet. Over 40 procent af de unge i Spanien er således uden arbejde.

Aftalen vil blive bekræftet i det spanske parlament. Fagligt.eu vil senere komme nærmere ind på enkeltheder i aftalen. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.