Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

23.06.10 Spansk krisepakke vedtaget – faglige varsler generalstrejke

23. Jun. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den spanske regering fik i går en ny del af sin krisepakke igennem uden støtte fra anden side. Pakken betyder kraftige indgreb på arbejdsmarkedet, hvor de offentliges lønninger i forvejen skæres, de arbejdsløses forhold forringes, og arbejdsgiverne nu får lettere ved at fyre ansatte i de nye arbejdsregler.

Den socialistiske premierminister, José Rodrigues Zapatero, forsvarer de nye indgreb på arbejdsmarkedet med, at den også giver større sikkerhed for grupper af lønmodtagere. Den forbedrer forholdene for lønmodtagere på tidsbestemte kontrakter. Knap hver fjerde spanske lønmodtager er på en tidsbestemt kontrakt.

- Vi ønsker en model, der gør permanente ansættelsesforhold til normen, som reducerer omkostningerne ved at fyre ansatte uden at lade hånt om deres rettigheder, og som virkelig giver virksomhederne større fleksibilitet, når det gælder arbejdstider, arbejdsforhold og lønninger, sagde José Zapatero ifølge Barcelona Reporter.

Arbejdsmarkedets parter nåede ikke til enighed med regeringen om krisepakkens arbejdsmarkedsdel. Formanden for de spanske arbejdsgivere, Gerardo Diaz Ferran, bebrejder de faglige organisationer for at opgive forhandlingerne. Der var ikke nogen ved uden om indgreb, da kravet også kom fra anerkendte internationale organisationer.

Samtlige faglige hovedorganisationer kæmper derimod pakken og har varslet generalstrejke den 29. september.

Det store stridspunkt var ikke kun beskæringen af de offentligt ansattes lønninger, men også en forkortelse af den periode, som arbejdsgiverne må betale, når de fyrer folk. Tidligere havde de ansatte krav på 45 dages betaling for hvert år, de var ansat. Nu bliver perioden skåret ned til 33 dage.

Arbejdsgiverne får større muligheder for at forhandle arbejdsforholdene på virksomhederne og herunder også lønninger og kortere arbejdstid i krisetider. Bliver parterne ikke enige, kan uenigheder løses ved frivillige voldgifter.

Krav fra internationale organisationer

De spanske indgreb er hilst velkomne fra en række sider. Endog USA’s præsident, Barack Obama, roser den spanske regering for at gribe ind og komme med besparelser. Ifølge den spanske regerings hjemmeside ringede Obama i forgårs til Zapatero og sagde, at det var svære, men nødvendige initiativer, der ville hjælpe på de spanske økonomiske problemer.

Generaldirektøren for den internationale valutafond IMF, Dominique Strauss-Kahn, beroligede de spanske faglige organisationer og udtalte ifølge BBC, at regeringens beslutninger var de rigtige i den nuværende situation.

I Spanien er ledigheden på 20 procent. Over 40 procent af de unge er arbejdsløs. Regeringen søger at få underskuddet på de offentlige budgetter ned fra 11,2 procent af BNP i 2009 til 9,3 procent i år, 6 procent til næste år og 4,4 procent i 2013 for at nå grænsen i euro-zonen på tre procent i 2014.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.