Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Tal for innovation bekræfter totalt opsplittet EU

08. Feb. 2012 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

08.02.2012 De fleste EU-lande skaber mere innovation end tidligere. Men EU er som på en række andre punkter totalt splittet. Mens det går godt i det nordlige Europa, og knap så godt lidt længere sydpå, er den helt gal, desto længere man bevæger sig væk med kun Letland og Litauen i samme gruppe af lande med beskeden innovation.

EU-Kommissionen opdeler de 27 lande i fire grupper i en ny opgørelse over udviklingen i innovationen i 2011. I gruppen over de mest innovative hører de fire nordligste lande: Finland, Sverige, Danmark og Tyskland.

I den næste grupper er Storbritannien, Irland, Holland, Belgien, Luxembourg, Østrig, Frankrig, Slovenien, Cypern og så også Estland, der alle er tæt på gennemsnittet i EU.

Til lande med en moderat innovation hører Italien, Spanien, Portugal, Tjekkiet, Grækenland, Slovakiet, Malta og Polen, mens bagtroppen består af Bulgarien, Rumænien, Letland og Litauen, hvor der slet ikke er gang i udviklingen af nye produkter.

Opdelingen af lande er tæt på den samme, når det gælder beskæftigelse og risiko for at leve i fattigdom eller blive socialt udelukket.

Flere end hvert fjerde barn i fare for fattigdom

Flere og flere borgere i EU-landene lever i fattigdom eller med det ene ben i fattigdommen eller den sociale udelukkelse. I alt befinder 115 millioner af borgerne i EU sig i den situation, og det er 23 procent af befolkningerne. Men for børnene er situationen værst. Flere end hvert fjerde barn bor under forhold, der kan betegnes som fattige, eller de er i en situation, hvor de er i fare for at ryge ud i fattigdom og social udelukkelse, viser en ny opgørelse fra Eurostat.

Igen er EU-landene stærkt opdelte. Til gruppen, hvor færrest er i fare for at ryge ud i fattigdom, hører hollænderne, svenskerne, danskerne. østrigerne og franskmændene, men også ungarerne, hvor folk i risikogruppen bliver reddet af det sociale system.

I næste gruppe er blandt andre belgierne, tyskerne, slovenerne, mens spanierne, italienerne, portugiserne, bulgarerne og rumænerne hører til dem, der har den største risiko for at ende i fattigdom, hvis de ikke allerede er udelukket.

Islændingene, der er ude i en hård økonomisk genopretning, har mindre risiko for at ende i fattigdom end nogen befolkningsgruppe i EU. Kun hollænderne er bedre stillet end nordmændene på det punkt.

Innovation skal bidrage til vækst

EU-Kommissionen konkluderer, at selv om det går fremad med innovationen i EU, er væksten aftalende. Der er stadig et efterslæb i forhold til USA, Japan og Sydkorea, og Kina haler nu ind på Europa.

- Dette års resultat er en klar advarsel om, at det er nødvendigt at yde en større indsats for at fremme innovationen, siger EU-kommissær Antonio Tajani.

Han understreger, at innovationen skal være med til at bringe EU ud af krisen. Pmh


Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.