Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Forskere i EU bagud i løn

14. Nov. 2007 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Forskere i USA, Japan og Australien tjener langt mere end de kloge hoveder i Europa. Selv forskere i Indien har lønninger, der giver dem et grundlag for en bedre levefod end kollegerne i EU-landene i gennemsnit, viser en ny undersøgelse fra EU-kommissionen.

EU’s forskningskommissær, Janez Potocnik, er bekymret over udviklingen. For halter lønningerne til forskerne bagud i EU, så søger de bedste til andre lande og EU får svært ved at trække forskere til Europa.

- Hvis Europa skal klare fremtidens udfordringer, er vi nødt til at lade viden bevæge sig frit dertil, hvor den kan blive anvendt, og det inkluderer være forskere, sagde Janez Potocnik i forbindelse med, at Kommissionen lagde rapporten frem i Bruxelles.

Rapporten om forskernes forhold både i den offentlige og private sektor viser, at der er betydelig forskel på lønningerne i de europæiske lande. De danske forskere hører til de bedst lønnede, men ser man på, hvad de kan bruge pengene til, så når kolleger i en række andre lande længere. Købekraften for en forsker på Cypern er højere end danskerens, og det samme er blandt andre franskmandens, belgierens, svenskerens og englænderens.

Til gengæld er de kvindelige forskere i Danmark godt med i lønkampen. Uligheden er mindre i Danmark end i de fleste andre lande, men den eksisterer fortsat. Løngabet er størst i Estland, Tjekkiet, Israel og Portugal, hvor kvinderne har lønninger, der er 35 procent lavere end mændenes. I Bulgarien, Danmark, Grækenland, Island, Malta og Norge er efterslæbet på under 15 procent.

I flere lande tjener de helt unge kvindelige forskere mere end mændene, og også de unge danske kvinder får højere lønninger, men efter fire år skifter det.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.