Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Finansministre i EU og forskere kritiserer mål for forskning

17. Mar. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU’s tidligere højt prioriterede mål om at få forskning og udvikling fastholdt møder nu kritik både fra de 27 landes økonomi- og finansministre. EU-kommissionen foreslår, at målet fra 2000 om, at der forskes og udvikles for tre procent af landenes nationalprodukter fortsætter i en ny proces for Europa i 2020. Men det mål ønskede ministrene på deres Rådsmøde tirsdag taget op igen.

Ministrene mente, at det hastede med at finde andre mål end de beløb, der blev brugt på forskning og udvikling.

Kritikken kommer samtidig med, at forskere ved Centeret for europæiske reformer, CFER, i en rapport om EU frem mod 2020 kritiserer målet om at bruge tre procent på forskning og udvikling, F&U. Forskerne Simon Tilford og Philip Whyte finder, at det ikke giver mening at sætte samme mål for F&U i Sverige og Bulgarien. Udgangspunkterne er forskellige.

Men erhvervsstrukturen i landene er også forskellige. Lande med en betydelig industriproduktion og for eksempel også medicinalindustri vil satse mere på F&U for at følge med. Samtidig siger F&U ikke direkte noget om, hvordan det går med væksten i samfundet. Det afgørende er således ikke bare, at der forskes og udvikles, men om den fører til noget – om der sker en innovation, hvor der kommer varer ud af det.

”Andre faktorer såsom uddannelse og efteruddannelse og ændringer i organisationen er lige så vigtig som forskning og udvikling”, skriver Tilford og Whyte.

De mener, at hele processen med innovation, hvor F&U omsættes til nye produkter, må med i den måde, det måles på, om der er reel gang i F&U og fornyelser. Udviklingen i produktiviteten er noget af det, der må med i beregningerne af, om det går fremad. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.