Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Få landes store virksomheder trækker forskningen op

19. Oct. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Verdens førende virksomheder fik gang i forskning og udvikling i 2010 efter et fald i 2009. I de 1400 største firmaer steg investeringerne med 4 procent til i alt 456 milliarder euro efter et fald på 2,9 procent i 2009. De europæiske store virksomheder øgede forskning og udvikling, F&U, med mere end gennemsnittet i verden og nåede op på 6,1 procent efter et fald på 2,6 procent under krisen i 2009.

Selv om beskæftigelsen generelt er faldet under den økonomiske krise, øgede de 1400 virksomheder antallet af ansatte med tre procent og havde over 40 millioner ansatte sidste år. Dermed underbyggede de antagelsen, at det er store, forskningstunge virksomheder, der ansætter folk. En undersøgelse af udviklingen gennem otte år viser således ifølge EU-Kommissionens ny resultattavle over F&U, at væksten i beskæftigelsen generelt er højere i F&U-intensive sektorer end i andre sektorer, og at den er mindre påvirket af økonomisk tilbagegang.

Krisen var dog hård ved F&U i både amerikanske og europæiske virksomheder i 2009. I USA faldt F&U med 5,1 procent, men de amerikanske virksomheder har til gengæld fået mere gang i forskningen i 2010 end de europæiske. Stigningen var sidste år på 10 procent.

Selv om F&U blev øget i hele verden i 2010, er der langt til det niveau, den var på i midten af årtiet. I 2006 var stigningen oppe på ti procent. Billedet er til gengæld det samme af, hvem det er, der driver forskningen frem. Det er relativt få virksomheder og relativt få lande.

Bilkoncerner, medicinalbranchen og IKT i top

I EU er det store virksomheder i blot tre medlemslande, der tegner sig for to tredjedele af investeringerne i F&U. Det er især bilfabrikkerne, der forsker. VW-fabrikkerne satsede sidste år 6,3 milliarder euro i F&U og er på sjettepladsen over de firmaer i verden, der sætter mest af til udvikling. Mercedes-Daimler-koncernen er nummer 13 og BMW-fabrikkerne nummer 38 med udgifter til F&U på knap tre milliarder euro. Foran BMW ligger seks bilkoncerner, der har mere gang i F&U med Toyota som nummer fire i verden med F&U-udgifter på over 6,5 milliarder euro – tidligere var Toyota den virksomhed i verden, der forskede og udviklede mest.

Toyotas førerposition er overtaget af Roche i Schweiz, der bekræfter billedet af, at medicinalfirmaerne er med i toppen, når det gælder F&U. Amerikanske Pfizer er på andenpladsen, og i Danmark er det først og fremmest Novo Nordisk, der tæller, når der drejer sig om F&U – dog overhalet klart af Vestas. Men de to virksomheder tegner sig for en stor del af udgifterne til F&U i Danmark.

Microsoft er nummer tre på listen over dem, der satser mest på F&U, mens Nokia, der er trængt på markedet for nye telefoner, er nummer 11, mens svenske Ericsson er nummer 31 med udgifter på godt tre milliarder euro.

Europa klart overhalet af de nye industrilande

USA dominerer listen over 50 koncerner, der forsker og udvikler mest. Hele 17 firmaer er amerikanske. Dernæst kommer Japan med 13 virksomheder, og så er det et spring ned til Tyskland som nummer tre med otte virksomheder. Europa er dermed langt efter de førende områder i verden.

Reelt kan det hurtigt gå endnu værre, for de nye økonomiske magter, der tidligere var udviklingslande, har gang i F&U. Sydkorea har to virksomheder på top 50, og de sydkoreanske virksomheder øgede sidste år F&U med 20,5 procent, mens de kinesiske nåede op på hele 29,5 procent og koncerner på Taiwan øgede investeringerne med 17,8 procent. pmhOm Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.