Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Forskning får løft med ny rammeaftale om infrastrukturer

05. Jun. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Det bliver lettere for forskere i Europa at få adgang til de bedste faciliteter og højeste viden. EU-kommissionen og EU-landene er enige om at sætte rammerne for et konsortium af infrastrukturer for europæisk forskning, ERIC (European Research Infrastructures Consortium). Rammerne gør det lettere at få samarbejde etableret i de net eller infrastrukturer, der er eller bliver opbygget. Der også bliver rammer for et særligt ERI, European Research Infrastructure.

Lande kan søge om at etablere et ERI som en internationalt forskningsenhed. Det bliver fritaget for moms og kan opbygge forskningscentre med der allerbedste isenkram inden for måleinstrumenter, supercomputere og alle slags højteknologisk apparatur.

I dag koster det adskillige hundrede millioner af euro at opbygge de forskningscentre, der kan stå for forskning inden for miljø, medicin og bioteknologi. Ved at opbygge databanker, biobanker og den slags centre for viden kan den etablerede forskning også få støtte i deres arbejde.

EU-kommissionen ser derfor de nye rammer for ERIC og ERI som en del af tredelingen forskning, uddannelse og innovation, hvor flere parter kan gå sammen om udviklingen og dermed spare kæmpe beløb.

Tredjelande kan gå med i samarbejdet, der også ses som en del af den europæiske plan for økonomisk genopretning og det videre arbejde med at gøre EU til førende inden for videnøkonomi.

I oktober 2006 banede EU vejen for de første infrastrukturer for forskning med omkring 35 projekter inden for et særligt europæisk net, der skulle fremme samarbejdet om den europæiske forskning. I dag er der omkring 45 projekter inden for ESFRI, hvor de bedste er ved at blive identificeret. Målet er også her gennem samarbejde at udvikle forskningen. pmh

 

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.