Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

05.01.11 Rumænien afviser forhandlinger om Schengen-afvisning

05. Jan. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den rumænske udenrigsminister, Teodor Baconschi, spiller højt spil i slaget om Rumæniens og Bulgariens optagelse i Schengen-området. Mens Bulgarien er parat til at forhandle med Tyskland og Frankrig, der modsætter sig optagelsen, kalder Baconschi ifølge Sofia Morning News den bulgarske forhandlingsvilje for uværdig og bliver ikke fulgt op af Rumænien.

Tyskland og Frankrig bevarer nøglen til døren, der lukker de to seneste EU-lande ind i det grænseløse område. Der er stadig for store problemer med organiseret kriminalitet og bestikkelse og korruption i begge lande, hedder det. Teodor Baconschi finder, at der er to måder, problemerne kan løses på.

Den ene er at gøre som Bulgarien og forhandle med de to gamle EU-lande Tyskland og Frankrig om optagelsen i Schengen. Men det er efter udenrigsministerens opfattelse ikke det korrekte og værdige svar. Det vil det til gengæld være at blokere for Paris og Berlins forsøg på at skabe et Europa i to hastigheder.

EU oprettede et særligt overvågningsorgan, CVM, der fulgte udviklingen, da de to lande blev medlemmer af det europæiske samarbejde. Øjnene var netop rettede mod den organiserede kriminalitet og korruptionen i landene. Baconschi truer med, at Rumænien dropper samarbejdet i CVM, der skulle bygge på samarbejde og kommunikation i begge retninger, men nu i stedet er blevet et handicap for de to lande.

I et brev til EU-kommissionen i sidste uge henviste de franske og tyske indenrigsministre netop til overvågningen i CVM i deres afvisning af, at Rumænien og Bulgarien var parate til optagelse i Schengen.

Baconschi peger på, at der ikke er aftalt nogen form for CVM i forhandlingerne om optagelsen af Kroatien i EU. Det er uacceptabelt, at landene ikke behandles ens, påpeger Baconschi.

Sofia Morning News fremhæver, at den hollandske premierminister, Mark Rutte, i et brev til Bulgariens premierminister, Boyko Borisov, anerkendte den indsats, Bulgarien gør for gennem reformer at skabe grundlagt for landets indtræden i Schengen-området.

Også i spørgsmålet om romaernes udvisning af Frankrig havde Bulgarien og Rumænien forskellige svar. Mens Bulgarien holdt en lav profil, blev udvisningerne skarpt beklaget i Rumænien.

Begge lande håber at blive optaget i Schengen til marts. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.