Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

22.07.10 Bulgarsk minister erkender problem med politisk kriminalitet

22. Jul. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Omkring fem procent af dommerne i Bulgarien har forbindelser med den kriminelle verden, og det er dem, der har de største sager.

Det erkendte den bulgarske indenrigsminister, Tsvetan Tsvetanov, i aftes på bulgarsk tv ifølge Sofia Morning News. Han påpegede samtidig, at væsentlige dele af hele det juridiske system er vokset sammen med dem, der står for kriminaliteten.

Erkendelsen kommer, efter EU-kommissionen atter har kritiseret både Bulgarien og Rumænien for korruption, svindel med offentlige fonde og et ineffektivt system både inden for politiet og det retlige system. Kritikken stiller spørgsmålstegn ved, om de to lande kommer ind i EU’s frie grænsesystem, Schengen.

Kommissionen er parat til at gribe ind, hvis den finder, at der er svindel med EU-penge. Men den ser ifølge talsmænd ikke nogen direkte anledning til at indefryse midler, sådan som den gjorde over for Bulgarien i 2008, da 500 millioner euro fra landbrugsfondene blev suspenderet.

Kommissionen finder dog, at der er vilje i Bulgarien til at forfølge dem, der står for svindel og korruption.

Rumænien angribes derimod for at modarbejde forsøg på t få større åbenhed og indføre reformer.

Tsvetan Tsvetanov mente ifølge Sofia Morning News, at problemerne stammer fra den måde, de politiske partier har ledet landet på de seneste 20 år. Parlamentsmedlemmet Boyko Borisov, der var indenrigsminister fra 2001 til 2005, så derimod problemet direkte i det juridiske system, der ikke dømte de kriminelle.

- Vi får dem ind – de får dem ud, sagde Borisov.

EU-kommissionen kritiserer landenes politik, når de lægger opgaver ud i udbud. Der er politiske favoriseringer, mener Kommissionen.

Regeringen spiller nu ifølge Sofia Morning News ud med et nyt sæt regler for udbud i en særlig akt, der skal skabe større åbenhed om udbuddene. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.