Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

10.01.11 Rumænien truer med at stoppe grænsekontrol

10. Jan. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Slaget om Bulgariens og Rumæniens indtræden i Schengen-samarbejdet tog en ny vending i weekenden, da Rumæniens præsident, Traian Basescu, truede med at se stort på kontrollen af grænserne, hvis EU blokerer for landets indtræden i det grænseløse EU.

Frankrig og Tyskland finder ikke, at de to lande er politisk modne til at komme med i Schengen, men Traian Basescu finder, at landet opfylder alle betingelserne. Ifølge britiske The Daily Express spurgte præsidenten i weekenden, hvad landet kunne gøre.

- Skulle vi sidde her som orme uden rygrad eller skulle vi kæmpe for 22 millioner rumæneres rettigheder, som har ret til at blive respekteret, spurgte Traian Basescu ifølge bladet.

Illegale indvandrere fra især Moldova og Ukraine benytter grænsen til Rumænien som genvej til andre EU-lande. Andre flygtninge kommer ind i landet via Sorte Havet. Rumænien kontrollerer grænserne. Selv i dag slipper tusinder uden om kontrollen. Uden en kontrol vil et betydeligt antal få adgang til EU-landene.

Netop Moldova har øjnene rettet mod EU, og en række af landets borgere har også fødderne pegende i den retning. Moldova havde valg i november, som en EU-venlig opposition vandt. Det ventes, at det liberale parti danner regering med to andre partier i denne uge og sætter endnu mere fokus på forholdet til EU.

De rumænske trusler om at lade illegale indvandrere også fra Moldova få lettere adgang til EU kommer samtidig med, at Bulgarien har planer om at åbne landet for folk, der kan bevise, at de har bulgarske rødder.

En rapport om Bulgariens opfyldelse af Schengen-kriterier, der ventes at komme senere på ugen fra EU-kommissionen, siger ifølge EUObserver, at der er problemer med landets kontrol med grænsen til Tyrkiet. Portalen citerer franske AFP for, at Bulgariens premierminister, Boyko Borisov, har udtalt, at landets ydre grænser er langt sikrere end Grækenlands.

Det siger imidlertid ikke så meget ifølge Hugo Brady fra Centre for European Reform, der til portalen siger, at Grækenland netop er et helt perfekt eksempel på, hvad der sker, hvis man lader et land slippe ind i samarbejdet, uden det er forberedt til det. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.