Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

01.04.11 EU er ikke politibetjent i sager om borgeres rettigheder

01. Apr. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Knap tre ud af fire borgere i EU-landene ved ikke meget om de grundlæggende rettigheder, der er med i den ny traktat. Og de, der klager til EU-Kommissionen over brud på deres grundlæggende rettigheder, gør det oftest forgæves. I tre ud af fire tilfælde gælder klagerne forhold, som EU ikke kan blande sig i.

- EU er ikke supersheriffen, når det angår grundlæggende rettigheder, sagde EU-kommissær Viviane Reding ved offentliggørelsen af den første undersøgelse af anvendelsen af charteret om de grundlæggende rettigheder. – Men i de tilfælde, hvor EU-lovgivningen finder anvendelse, vil jeg ikke tolerere nogen krænkelse af de grundlæggende rettigheder.

Charteret om grundlæggende rettigheder var et af de store problemer, da EU fik sin Lissabon-traktat. Især Storbritannien og Polen var imod, at der kom juridisk bindende rettigheder. De blev da heller ikke formuleret, så borgerne kunne klage over, at deres rettigheder var krænket.

Charteret kom således til først og fremmest at gælde for EU-institutionerne, når de kom med ny EU-lovgivning, og medlemslandene, når de omsatte lovgivningen til nationale regler. Det har skabt forvirring blandt borgerne i EU-landene.

En undersøgelse, som EU’s ombudsmand har fået gennemført, siger, at 72 procent af borgerne ikke føler sig godt orienteret om de grundlæggende rettigheder.

EU-kommissionen har det første år, charteret har været i kraft, modtaget 4000 breve fra borgere om de grundlæggende rettigheder. Hovedparter gjaldt forhold, som Kommissionen ikke kunne lande sig i, fordi det udelukkende var den nationale lovgivning, der muligvis kunne klages over.

Men både Kommission og EU-Domstolen har benyttet charteret til at sikre rettigheder. Det gjaldt blandt andet i forhold til kropsscannere i lufthavne, hvor Kommissionen har påpeget, at der er behov for at respektere grundlæggende rettigheder som menneskelig værdighed, privatliv og beskyttelse af data.

Også EU-Domstolen har peget på hensyn til beskyttelsen af personoplysninger og er også gået ind i sager om forskelsbehandling som senest om forskellige præmier i forsikringer.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.