Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

20.06.07 EFS kræver grundlæggende rettigheder

20. Jun. 2007 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

En ny EU-traktat uden et afsnit om grundlæggende rettigheder betyder et nej fra den europæiske fagbevægelse, EFS. Generalsekretær John Monks overrakte onsdag det budskab til formanden for EU-kommissionen, José Manuel Barroso. John Monks slog fast, at et charter for grundlæggende rettigheder skal være bindende for EU-landene.

- Jeg lod forstå, at hvis vi ikke får et sådant charter, så er det nej, nej og atter nej til en ny traktat, sagde John Monks efter mødet med Barroso ved en demonstration, der blev holdt uden for EU-kommissionens hovedkvarter i Bruxelles.

John Monks understregede, at EFS ikke kun vil sige nej til traktaten, men vil arrangere kampagner mod den både på europæisk niveau og i de enkelte lande. Fagbevægelsen vil også sammen med kræfter i Europa-Parlamentet arbejde imod, at en traktat uden grundlæggende rettigheder bliver godkendt.

John Monks er tidligere generalsekretær i den britiske fagbevægelse, TUC. Han er dermed på kollisionskurs med den britiske Labour-regering, der på de kommende dages EU-topmøde vil have de grundlæggende rettigheder ud af den forfatningstraktat, som stats- og regeringslederne underskrev i 2004. Men det rører ikke John Monks.

- Charteret for grundlæggende rettigheder er helt afgørende for lønmodtagerne i Europa. Det fastslår de standarder, som både regeringer og arbejdsgivere i det mindst skal følge. Det er standarder, der i øjeblikket bliver truet af den ny form for kapitalisme, de nye finansimperier står for, siger John Monks.

Charteret for grundlæggende rettigheder er et af de punkter, der ventes at skabe splittelse på topmødet. Mens Storbritannien fører an for at få charteret ud af en traktat, har Luxembourgs premierminister og finansminister Jean-Claude Juncker udtalt, at Luxembourg kræver, at de er med.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.