Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

LO: Der er grund til at sige tillykke til EU, der fylder 50 år

25. Mar. 2007 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den 25. marts runder EU-samarbejdet 50 år.

- Der er grund til at sige tillykke til EU med fødselsdagen. EU har i sin levetid løst utrolig mange vigtige opgaver og bidraget til stabilitet, fred og fremgang i Europa, siger LO’s formand Hans Jensen.

- De europæiske lønmodtagere har også nydt godt af samarbejdet. Det gælder for eksempel de mange minimumsregler om arbejdsmiljø, ansættelsesforhold og sociale rettigheder, der på en række områder også har ført til fremskridt i Danmark. Og det gælder i forhold til at sikre en balance mellem fri handel og fair handel, så der både bliver skabt vækst, beskæftigelse og ordentlige arbejdsvilkår for lønmodtagerne, siger Hans Jensen.

- EU skal måles på sin evne til at løse konkrete problemer for borgerne i Europa og der er absolut ingen grund til at gå i stå, fordi man bliver 50 år. Der er masser af store problemer, som EU skal finde løsninger på, hvis EU fortsat skal være et relevant samarbejde, siger LO’s formand.

- Lissabon-strategien, hvor vi både skal forbedre virksomhedernes konkurrenceevne, øge beskæftigelsen og sikre velfærdsamfund med en høj social beskyttelse, er et meget vigtig arbejde. Hvis det projekt ikke lykkes, mister EU-samarbejdet sin betydning for lønmodtagerne, siger Hans Jensen. 

Hans Jensen peger også på, at EU skal spille en aktiv rolle globalt.

- Den stigende globalisering er en kæmpe udfordring. Hvis EU ikke sikrer en global regulering er der risiko for, at lønmodtagerne bliver de store tabere. Derfor skal EU bidrage til, at vi også globalt får sikret både fri og en fair handel, siger Hans Jensen.

- I dag shopper de multinationale rundt i verden efter fordelagtige skatteordninger og presser landene ud i en negativ skattekonkurrence. Det kan vores velfærdssamfund ikke holde til i længden. Hvis EU vil have befolkningens opbakning i fremtiden, skal EU løse den slags problemer, siger LO’s formand.

 - Derudover skal EU også sikre, at der bliver en tæt sammenhæng mellem øget frihandel og bekæmpelse af blandt andet børnearbejde, elendigt arbejdsmiljø og forfølgelse af fagligt aktive. For vi vil hverken acceptere, at globaliseringen undergraver vores egne regler eller fører til en øget udnyttelse af lønmodtagere i den tredje verden, siger Hans Jensen.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.