Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Britisk Labour afviser øget magt til EU

14. Nov. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Det britiske arbejderparti, Labour, agter ikke at støtte ændringer i EU, der giver større magt til Bruxelles. I en klar udmelding lægger partiets skyggeudenrigsminister, Douglas Alexander, op til en politik, der afviser enhver ny overdragelse af magt til EU, hvis den skader væksten i Storbritannien. Samtidig hedder det ifølge The Guardian, at det ikke er Labours politik at få Storbritannien ind i eurozonen, og at partiet ikke ser det som tab af indflydelse i det indre marked, hvis Storbritannien fortsat står uden for eurozonen.

Den britiske koalitionsregering mellem konservative og liberale fører en balancepolitik mellem et pro-europæisk liberalt parti og det dominerende konservative parti, der er presset af EU-skeptikere. De ønsker en afstemning om det britiske medlemskab af EU i den nuværende form.

Premierminister David Cameron undgik ved en afstemning i Underhuset i forrige uge, at det kom så vidt. Men mens formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, forbereder forslag til en traktatændring i EU, som øger den økonomiske styring i fællesskabet, stiger modstanden mod EU i Storbritannien og i flere medlemslande.

Udenrigsminister Nick Clegg fra de liberale var i sidste uge i Bruxelles og advarede her Van Rompuy mod blot begrænsede ændringer i Lissabon-traktaten, der ventes at blive præsenteret på EU-topmødet i december. Det vil åbne en ”Pandoras æske”, sagde Nick Clegg ifølge The Telegraph. Han mindede van Rompuy om, at det ikke kun er i Storbritannien, der er øget skepsis mod EU, men at også politikere i Østrig, Finland, Irland og Frankrig har udtrykt sig på samme måde – og selv i Frankrig er der dårlige erfaringer med folkeafstemninger.

Styrket indre marked – problemer med fri bevægelighed

Douglas Alexander erkender da også ligesom sin regering, at der er britisk modstand mod EU, men han finder stadig, at Storbritannien tjener sine interesser bedst inden for EU. Men det er med en magtfordeling mellem Bruxelles og London som den, der er i dag. Enhver ændring af traktaten, som Tyskland søger som svar på krisen i eurozonen, må bruges til at se på selve balancen mellem EU og de enkelte medlemslande.

Skyggeudenrigsministeren ironiserer over dem, der siger, at folk afviser pro-europæiske forslag, fordi de ikke er tilstrækkeligt europæiske. Men at råbe højere er ikke en vindende strategi, vil Douglas Alexander sige i en tale i dag, som The Guardian har modtaget.

Derimod er det indre marked for tjenester, den digitale økonomi og også energi en fordel for Storbritannien. Og Europas stærkere placering i verden bliver også en fordel for Storbritannien, når USA og Kina i dag dominerer scenen. Men den fri bevægelighed for arbejdskraft har vist sig at være vanskelig, mener skyggeudenrigsministeren.

Advarer mod et EU i to hastigheder

Eurokrisen har allerede ført til ændringer i EU-samarbejdet og fordelingen af magt mellem medlemslandene og institutionerne. EU-Kommissionen, centralbanken ECB og den Internationale Valutafond, IMF, overvåger den græske politik, mens en topbureaukrat fra ECB overtager regeringsmagten i Grækenland, og den tidligere EU-kommissær Mario Monti, sætter sig ved roret i Italien.

Tyskland og Frankrig presser på for at få en styring af økonomien i eurozonen, mensder breder sig en erkendelse af, at zonen er for forskellig.

I Holland viser en meningsmåling, at 32 procent af befolkningen ønsker at få den gamle gylden tilbage, mens 47 procent er for, at der bliver en fælles euro for de nordlige lande i samarbejdet. For et halvt år siden havde 38 procent det ønske.

Lederen af den hollandske tænketank for regeringspartiet VVD, Patrick Van Schie, siger, at en nordlig euro, der omfatter Frankrig, burde overvejes.

Labours Douglas Alexander advarer imidlertid mod et EU i to hastigheder. Det vil være imod Storbritanniens interesser. Den britiske regering hører til dem, der har samlet ikke-eurolande til nye møder, der dog stadig siges ikke at skulle være et egentligt magtforum. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.