Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Belgisk opgør om EU-Kommissionens magt og diktater

13. Jan. 2012 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

13.01.2012 Den nye belgiske premierminister, Elio Di Rupo, irettesætter nu sin erhvervsminister, Paul Magnette, der i skarpe vendinger i flere omgange har klaget over kritik af Belgens økonomiske politik fra EU-Kommissionens viceformand, finnen Olli Rehn. Rehn har ansvaret for de økonomiske anliggender i Kommissionen og leder den nye overvågning af medlemslandenes økonomier. Elie Di Rupo, der ligesom Magnette er fra socialistpartiet i det fransktalende Vallonien, udtalte i går, at Magnettes udtalelser ikke er regeringens.

Alle har deres ret til at have en holdning, men Europa er den fælles base, udtalte Elio Di Rupo.

Paul Magnettes kritik af EU-Kommissionen kom, efter den stillede spørgsmål ved, om Belgiens forventede underskud på 2,8 procent på budgettet var realistisk. Kommissæren bad om, at Belgien skar ekstra 1,2-2,0 milliarder euro i budgettet.

Paul Magnette, der er tidligere professor i statskundskab ved det historiske universitet i Leuven, udtalte herefter til De Morgen, at EU-Kommissionen i dag går for langt med bedømmelserne, og at Europa ikke har nogen politisk legitimitet til at gøre det.

- Hvem kender Olli Rehn? Alligevel fortæller han os nu, hvordan vi skal føre den økonomiske politik, udtalte Paul Magnette.

I første omgang blev ministeren angrebet af vicepremierminister Steven Vanackere, der over for den belgiske, fransktalende TV-station RTBF understregede, at Belgien har en lang tradition for at tænke pro-europæisk, og at det var i landets interesse at fortsætte den linje.

Paul Magnettes udtalelse fik også spændingerne mellem det hollandsktalende Flandern og det fransktalende Vallonien til at blusse op igen. På sin blog skrev et parlamentsmedlem fra Flandern ifølge RTBF, at den politik, som socialistpartiet havde ført i Vallonien gennem 50 år kun har ført til tilbagegang. Og siden den økonomiske jordfæstelse forsøger det parti stadig at belære Flandern og Europa, skrev Siegfred Bracke fra det rent flamske parti N-VA.

EU-Kommissionen i gang med overvågningen

Debatten om EU-Kommissionens rolle i overvågningen og bedømmelsen af EU-landenes økonomiske politikker kommer netop, som EU er i gang med det første semester eller halvår, hvor EU-Kommissionen får en rolle at spille i bedømmelserne af landenes økonomiske politikker og kan komme med henstillinger, som de kommende topmøder følger op på.

Det fik da også EU-Kommissionen op på mærkerne, da Paul Magnette fulgte op på den første kritik af sine udtalelser og svarede, at de ikke var udtryk for en anti-europæisk holdning. Han erkendte, at EU-Kommissionen var i gang med at bedømme landene, og at den under det arbejde også pegede på de gode og dårlige siden af Belgiens politik. Men når den gjorde det, så måtte den også være i sigtekornet for kritik.

- Men den tur, som Europa og EU-Kommissionen er i gang med, er i en forkert retning. Det er nødvendigt, at Kommissionen åbner øjnene, at den tager sine neoliberale skyklapper fra øjnene, og at den får en pragmatisk vision for den europæiske økonomi, sagde Paul Magnette ifølge RTBF.

Den udtalelse fik kommissær Rehn pressetalsmand Amadeu Altafaj til at minde om, at det altid er let at kritisere dommeren i svære tider, men de tre procent, som er loftet for underskuddene på landenes budgetter, er ikke et diktat fra EU-Kommissionen.

- EU-Kommissionen er ikke neoliberal, socialistisk eller grøn. Vi er for politikerne i alle partierne, svarede talsmanden.

EU-Kommissionens rolle fortsat til debat også i Europa-Parlamentet

Den tidligere belgiske finansminister, Philippe Maystedt, der også er tidligere leder af Den Europæiske Investeringsbank, blander sig i debatten om EU-Kommissionens rolle. Den anerkendte økonom og politiker udtalte for nogle dage siden ifølge EUObserver, at Kommissionen mangler legitimitet og effektivitet til direkte at straffe et land for den budgetpolitik, det fører.

Debatten om EU-Kommissionen og EU-institutionerne kom også op i Europa-Parlamentet i går under en debat mellem kandidater til formandsposten for Parlamentet. Favoritten til formandsposten, den tyske socialdemokrat Martin Schulz, blev af begge modkandidater beskyldt for at fokusere på Europa-Parlamentets status.

Nirj Neva fra gruppen af konservative og reformister sagde, at fokus i stedet skulle være på baglandet og at styrke forbindelsen mellem medlemmerne af Europa-Parlamentet og deres vælgere.

- Vor styrke er vore folk. Vi er valgt til et repræsentere folket – ikke nogle underlige institutioner, sagde Nijr Neva ifølge European Voice. pmhOm Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.