Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Storbritannien klar til veto mod Merkels EU-plan

24. May. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den ny britiske konservative premierminister, David Cameron, er parat til at nedlægge veto, hvis den tyske kansler, Angela Merkel, eller andre gør alvor af ideer om at styrke det europæiske samarbejde og flytte magt fra medlemslandene til Bruxelles. Selv, hvis en ændring af Lissabon-traktaten kun gælder eurolandene, er David Cameron ifølge The Telegraph parat til at gå imod ændringer, hvis det drejer sig om at give EU mere magt.

På et pressemøde efter Camerons samtaler med Merkel i Berlin sagde Cameron ifølge bladet helt klart, at det ikke kan komme på tale at gå med til en traktat, der flytter magt fra Westminster til Bruxelles. Regeringsaftalen med det ellers EU-venlige liberale parti slår det fast.

- Storbritannien er ikke med i euroen og bliver ikke med i euroen, og derfor vil Storbritannien ikke gå med til nogen aftale eller traktat, som trækker os videre ind i at støtte eurozonen, sagde David Cameron.

Han slog samtidig fast med syvtommersøm, at eurolandene i det spørgsmål ikke bare kan gå videre i et forstærket samarbejde og ændre traktaten.

- Enhver traktat og endog en, der kun gælder for eurozonen, kræver, at alle lande står bag og herunder Storbritannien, som selvfølgelig har vetoret, sagde Cameron. – Jeg tror, at det er meget vigtige punkter at forstå.

Advarsler til Storbritannien

David Cameron besøgte i sidste uge også den franske hovedstad og havde her tilsyneladende større forståelse hos den franske præsident, Nicolas Sarkozy. Præsidenten sagde ifølge flere medier, at han havde fortalt Cameron, at han var glad for nu at skulle samarbejde med ham både i Europa og i de større internationale fora som G8 og G20. Sarkozy talte især om det internationale samarbejde, men mente også, at samarbejdet gjaldt Europa.

Ifølge Sunday Times talte Sarkozy imidlertid også om ideen om at særligt råd for eurolandene. Den franske udenrigsminister, Bernard Kouchner, sagde til bladet, at rådet skulle have sit eget sekretariat. Det skulle mødes oftere end Det Europæiske Råd for de 27 lande.

- Det ville få mere magt end EU-kommissionen og de 27 lande. Præsidentens forslag er, at der bliver et sekretariat og et agentur, sagde Kouchner til bladet.

Han mente, at der dermed blev en økonomiske ledelse med en række økonomiske forsvarsmekanismer, og at den økonomiske politik i området dermed ville blive tæt koordineret. Han håbede ikke, at det skræmte briterne for at deltage i samarbejdet.

Politikeren og økonomen Alain Minc, der tilhører de franske nyliberale og er en nær ven af Sarkozy, erklærer sig som anglofil og beklager dybt, at Storbritannien ikke er i eurozonen. Han finder ifølge bladet, at det ikke er eurozonen, der i dag er problemet. Det er Storbritannien.

Formanden for den franske offentlige finanstjeneste, Jean-Pierre Jouyet, understreger, at Storbritannien sætter sig selv uden for indflydelse med den kritiske EU-politik.

- Det er ikke et Europa i to hastigheder, men i tre. Der er eurolandene, Europa med de lande, der forstår euroen…og så er der englænderne. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.