Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Topmøde: Indre marked og euroen gør EU-landene stærke

27. Mar. 2007 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

50-året for Rom-traktatens undertegning blev brugt til at udsende en erklæring om det europæiske samarbejde. Den kom fra det ekstraordinære topmøde i Berlin søndag den 25. marts 2007.

1) For det første lægger erklæringen mere vægt på medlemslandenes rolle end normalt for højtidelige EU-erklæringer

2) For det andet er erklæringen mere social i sit sprogbrug end normalt for højtidelige EU-erklæringer.

3) For det tredje har den danske regering sagt ja til at sige noget positivt om fællesmønten €, nemlig at Det Indre Marked og Euroen gør os stærke.

4) For det fjerde er den katolske pave i Rom, Benedict XVI, meget fornærmet over, at den højtidelige erklæring ikke gav kristendom og tro nogle linjer som en del af den europæiske identitet.

I forbindelse med forberedelse af denne erklæring skabte det røre, at den tyske forbundskansler Angela Merkel indtil få dage forud for topmødet i Berlin kun inddrog de andre lande i meget begrænset omfang. Det var hendes opfattelse, at hvis man for tidligt beder 27 regeringschefer om at mene noget om en tekst, så kommer de til at mene så meget, at intet kan vedtages.

Denne arbejdsform mener kansleren foreløbig også er den rigtige i forbindelse med revision af den faldne forfatningstraktat. Arbejdet på embedsmandsplan kører med styring fra Berlin og to deltagere fra hvert land, i Danmark repræsentanter for Udenrigsministeriet og Statsministeriet.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.