Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Europæisk model igen sat på prøve

03. Jan. 2012 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

03.01.2012 Den europæiske model med demokrati, åbenhed og grundlæggende rettigheder er sat på prøve fra årets start. I Ungarn er folk på gaderne, efter det centrum-højredrejede regeringsparti, Fidesz, fik ændringer af forfatningen vedtaget. De ændringer betegnes både i Ungarn og udlandet som betænkelige. Men samtidig demonstrerer grækere igen mod de reformer, der presses ned over landet, og de administrative systemer både her og i flere andre EU-lande betragtes med større og større skepsis i takt med, at landene ikke får bugt med korruption og bestikkelse, men de på det plan befinder sig på niveau med bananstater.

I første omgang hagler kritikken ned over den ungarske regering. Fra ind- og udland lyder der advarsler mod ændringerne i forfatningen, der både gælder et afsnit om forsvar af nationens intellektuelle og åndelige enhed, forsvar for ufødte børns rettigheder, ægteskaber mellem kvinder og mænd og en definition af dødsdomme, som alt sammen ifølge kritikerne griber dybt ind i den etiske samfundsdebat og kan give intolerancen ny grobund.

Tidligere har der været kritik af nye ungarske love for medierne. Samtidig er valgsystemet ændret, så store partier som Fidesz kan komme til at stå endnu stærkere.

Det socialistiske medlem af det ungarske parlament Tibor Szanyi siger ifølge BBC, at premierminister Viktor Orban og hans tjenere har ændret Ungarn fra at være et lovende sted i Europa til at være den mørkeste plet.

Spørgsmål om nationalbankens uafhængighed

Både EU og USA har kritiseret ændringerne. Ungarsk presse hæfter sig ved, at sagen kan komme op på EU-Kommissionens bord, når den samles næste onsdag. En talsmand fra EU-kommissionen, Joe Hannon, siger dog, at punktet ikke er på den foreløbige dagsorden, men kan komme op som et uofficielt emne.

Bladet Vasarnapi Hírek sidestiller situationen med den østrigske, da det højreorienterede frihedsparti i 2000 blev medlem af regeringen – men der ikke kom nogen egentlig påtale.

Den ungarske presse peger også på at EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, har udtalt, at han ønsker en praktisk løsning på et spørgsmål om den ungarske nationalbanks fortsatte uafhængighed, efter der nu kan være politiske udnævnelser.

Både EU-Kommissionen, den europæiske centralbank, ECB, og den internationale valutafond, IMF, finder, at ændringerne har sat spørgsmålstegn ved den ungarske nationalbanks uafhængighed.

Store mænd næsten altid slette mennesker

En tidligere amerikansk ambassadør i Ungarn Mark Palmer finder ifølge Portfolie.hu, at det er helt klart, at EU, EU-Kommissionen og også IMF er bekymrede, og at det også gælder den amerikanske regering.

- Ungarns isolering er ikke længere en fjern fare, men en realitet. Hvis Ungarn igen ønsker at være afhængig af Rusland, så er landet på den rette vej…Nu er det ikke utænkeligt, at Ungarn kan blive udelukket af EU, sagde Mark Palmer, der var ambassadør i Ungarn fra 1986 til 89.

På spørgsmålet hvad hans syn var på premierminister Viktor Orban, svarede Palmer med et citat fra den britiske historiker Lord Acron:

- Magt har en tendens til at korrumpere og total magt korrumperer totalt. Store mænd er næsten altid slette mænd.

Græske læger og apotekere protesterer

De ungarske protester kommer samtidig med, at grækere igen nedlægger arbejdet. Læger og apotekere udfører kun nødtjenester frem til torsdag i protest mod reduceringen af statens udgifter og nedskæringer i støtten til medicin.

Teknokratregeringen forsvarer indgrebene med, at de er led i de aftaler, der er indgået med EU og IMF, og som har sikret landet en hjælp på 310 milliarder euro, hvis private kreditorer samtidig går med i redningsplanen. Planen stiller krav om drastiske nedskæringer i de offentlige udgifter.

Den græske sundhedsminister, Andreas Loverdos, siger ifølge BBC, at den lavere støtte til medicin giver 90 millioner euro i kassen alene i år.

Grækerne protesterer imidlertid også mod, at indgrebene er dikteret udefra og dermed fjernt fra det normale politiske system og demokratiets spilleregler og dermed EU egne idealer for demokrati.

Korruption koster lige så meget som EU’s budget

Den europæiske model og EU’s forskellighed bliver også sat i relief, når det gælder korruption og bestikkelse. EU-Kommissionen vedtog i sommer en pakke med forslag til bekæmpelse af uvæsenet. EU-kommissær Cecilia Malmström oplyste ved den lejlighed, at korruption i de 27 lande årligt koster i økonomiske tab skønsmæssigt omkring 120 milliarder euro eller det samme som hele EU’s budget.

Det er imidlertid forskelligt, hvor udbredt korruption og bestikkelse er i EU-landene. Men det er kendetegnende i den seneste rapport fra Transparency International, at det står værst til i Sydeuropa, og at den er helt gal i kriselande og værst i Grækenland og Bulgarien.

På en skala fra 1-10 faldt Grækenland fra 3,8 i 2009 til 3,4 i 2010 og røg dermed ned på samme niveau som Columbia. Bulgarien lå dog lavere med en score på 3,3 og en plads som nummer 86 bag Marokko, Peru og Thailand. Rumænien er nummer 75 på listen

En meningsmåling i Bulgarien viste for nylig, at tre uf af fire virksomheder fandt, at det var firmaer med forbindelser, der vandt sager om offentlige indkøb.

Danmark og Finland ligger i den anden ende af skalaen med scorer på 9,4 procent og lever dermed også på det punkt bedre op til det, der forstås ved den europæiske model. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.