Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Fogh Rasmussen igen nævnt som ny generalsekretær for Nato

12. Jan. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Statsminister Anders Fogh Rasmussen har svært ved at overbevise alle om, at hans politiske plads er i Danmark, og at han også agter at gå efter at fortsætte efter det næste valg. Den britiske avis Financial Times skriver igen, at den danske statsminister kan blive ny generalsekretær for Nato.

Det har tidligere heddet, at det var posten som den første faste formand for EU, der var ambitionen for Anders Fogh Rasmussen. Senere blev han sat i forbindelse med posten som generalsekretær, som om statsministeren aldrig har sagt, at han har sådanne ønsker. Men lige så ofte statsministeren afviser at have planer om en international post, lige så ofte bliver han nu sat i forbindelse med Nato.

Den tidligere britiske premierminister Tony Blair nævnes nu igen som favorit til posten som EU-formand. Tony Blair var en af de første favoritter, men senere blev det Luxembourgs premierminister og formand for Eurorådet, Jean-Claude Juncker, der blev spået til at blive den første formand. Men nu er Tony Blair inde i billedet, efter kritikken af hans nære bånd til den amerikanske præsident George W. Bush fortoner sig, og han ventes at kunne få gode forbindelser til den kommende demokratiske præsident Barack Obama.

Ligesom Anders Fogh Rasmussen afviser også Tony Blair de seneste spådomme. Hans talsmand sagde søndag ifølge Financial Times, at der end ikke er noget job at søge, da Lissabon-traktaten ikke er vedtaget. Det er den, der ændrer ledelsen i EU, så der bliver en formand for rådet.

Når det alligevel bliver mere aktuelt at pege på personer, skyldes det ikke mindst, at en ny meningsmåling i Irland taler om et flertal for Lissabon-traktaten, der dermed også ventes vedtaget i Irland på et tidspunkt.

Med formand for EU fra et stort land er der dermed banet vej for, at José Manuel Barroso fra Portugal kan fortsætte som formand fra Kommissionen. Han er nu storfavorit, ligesom franskmanden Jean Claude Trichet kan fortsætte som leder af den europæiske centralbank, ECB.

Tyskland synes at blive taberen i kampen om topjobbene, da franske Dominique Strauss-Kahn ventes at fortsætte som formand for den internationale valutafond, IMF. Går det som ventet, deler tyskeren Martin Schulz, der i dag er formand for den socialistiske gruppe i Europa-Parlamentet, i næste periode formandsposten i Europa-Parlamentet med polakken Jerzy Buzek fra den borgerlige PPE-gruppe.

Den liberale gruppe agter imidlertid at gøre op med de to største gruppers tradition med at dele formandsperioden, så den ene tager den første halvdel og den anden den anden halvdel. De liberale kæmper for, at deres formand, Graham Watson, kommer med i slaget om formandsposten.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.