Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Van Rompuy: Social indslusning er en del af EU

08. Apr. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, afviste i går i Europa-Parlamentet, at EU ikke har noget at sige i sociale spørgsmål. EU’s magt blev diskuteret på topmødet i marts, og både Storbritannien, Tyskland og Holland stillede spørgsmålstegn ved, hvor langt EU kunne gå i sociale spørgsmål. Van Rompuy sagde ifølge De Standaard i parlamentet, at Lissabon-traktaten giver EU kompetence.

- Selv om jeg forstår argumentet, så er social inkludering inden for Unionens kompetence, som det er formuleret i Lissabon-traktaten, og et nøgleredskab for vor økonomiske virksomhed, sagde Herman Van Rompuy.

Den ny formand for DER har den seneste uge åbnet op for sine synspunkter på den europæiske udvikling ved flere lejligheder. På det særlige møde i Parlamentet i Bruxelles gennemgik han konklusionerne på topmødet og understregede, at selv om der var modsætninger mellem stats- og regeringschefernes synspunkter, viste konklusionerne alligevel, at Unionen stadig var i stand til at finde kompromiser.

Van Rompuy fandt, at der heller ikke i spørgsmålet om den internationale valutafond, IMF’s bidrag til en løsning på den græske krise var grund til bekymring. Det betød ikke, at der var tvivl om EU’s indsats. IMF er trods alt finansieret af med EU-penge.

Den østrigske socialdemokrat Hannes Swoboda mente imidlertid, at IMF’s medvirken betød, at den fælles økonomiske politik i EU fik en bureaukratisk tilgang, og han kritiserede stats- og regeringslederne.

- DER er som Titanic – man rammer et isbjerg, og som et svar på det nedsætter man et særligt udvalg, sagde Hannes Swoboda.

Heller ikke lederen af den liberale gruppe, den tidligere belgiske premierminister Guy Verhofstadt, mente, at stats- og regeringslederne havde fundet den rigtige løsning. Han kritiserede især, at der blev tale om bilaterale lån og ikke egentlige EU-lån. Dermed spredte man lånene, hvad der skabte tvivl om renten.

- Det er ikke en måde at hjælpe Grækenland på – med en mekanisme, der ikke hjælper, men skader, sagde Verhofstadt ifølge parlamentets referat.


Van Rompuy afviser udsmidning som sanktion

I et interview med britiske The Daily Telegraph påpeger Van Rompuy dog, at DER ikke har nogen egentlig udøvende magt i EU. Den ligger i medlemslandene og i EU-kommissionen. Han afviser samtidig, at der er behov for en ændring af Lissabon-traktaten, sådan som den tyske kansler Angela Merkel foreslår for at kunne opbygge en egentlig økonomisk ledelse af EU. Merkel mener, at det i den forbindelse bør være muligt at stille langt strammere krav til landenes økonomiske politikker og også smide lande ud af eurozonen.

- Hun kan have den opfattelse, men en ændring af traktaten kræver enstemmighed. Personligt er jeg ikke enig i udsmidning som en sanktion. Men det er mit personlige synspunkt, og vi må vente og se diskussionerne… Jeg tror ikke, der er enstemmighed eller konsensus om en traktatændring, siger Van Rompuy til bladet.


Britiske politikere må overbevise om EU’s fordele

I det britiske interview afviser Van Rompuy at komme med kritik af den britiske EU-politik, men roser skiftende regeringer for at bekæmpe den almindelige skepsis over for samarbejdet. I den opgave havde han ikke nogen rolle.

- Det er de britiske politikeres opgave at overbevise befolkningen. De er valgt, jeg er ikke valgt, sagde formanden for DER.

Den almindelige skepsis havde dog ikke afholdt regeringerne gennem 20-30 år at godkende alle traktater.

- Europæere kan ikke klage. Britiske regeringer arbejder med os for det Europa, som vi kender i dag. Konservative regeringer, Labour-regeringer: De har godkendt de væsentlige traktater i EU, og de er også i overensstemmelse med europæiske direktiver.

Van Rompuy bøjede dog ikke af i sin opfattelse af, hvilke spørgsmål der trænger sig på, og hvor der kan blive opgør med en mulig kommende konservativ regering.

- Vi har behov for økonomisk konvergens – jeg siger ikke en økonomisk union – i udviklingen af økonomien. Konkurrenceevne er et alvorligt spørgsmål de kommende år. Det kræver reformer i en række lande, eliminering af flaskehalse på arbejdsmarkedet og markedet for varer og en meget strammere budgetdisciplin. Det er vore hovedopgaver for de kommende år. Uden en økonomisk konvergens kan vi ikke have en monetær union, sagde Van Rompuy.

Formanden for DER var tidligere på ugen i Wien på sit første officielle besøg. På et efterfølgende pressemøde kom han ind på sin ledelse af DER og mente, at EU skulle passe på ikke at blive opfattet som lig med Bruxelles. Den tidligere belgiske premierminister fandt, at det i den forbindelse kunne være gavnligt, hvis i hvert fald et af et formandskabs topmøder blev flyttet fra Bruxelles til formandslandet. Det kunne være et symbol på, at EU ikke kun er en hovedstad, men består af 27 lande. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.