Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Z. Bauman: Blair grundfæstede Thatchers ideer – højre nu lig venstre

02. Nov. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Det var Tony Blairs ”New Labour”, som lagde det institutionelle grundlag under Margaret Thatchers ufuldstændige ideer om, at der ikke er sådan noget som et samfund. Der er kun individer og familier. Det var det franske socialistparti, der for alvor tog fat på at afklæde den franske socialstat. Det var de post-kommunistiske partier, der nu hed socialdemokratier, der mest entusiastisk og højrøstet og mest konsistent gav de rige ubegrænsede friheder og lod de fattige sejle deres egen sø.


Sådan lyder en bandbule fra den anerkendte, polske sociolog Zygmunt Bauman, der i en ny debat om socialdemokratiers krise i Social-Europe.eu kommer med en skarp kritik af udviklingen i de socialdemokratiske og socialistiske partier i Europ. De har gennem ti år stået for en økonomisk politik, der privatiserede gevinster og nationaliserede tab. De har stået for dereguleringer, privatiseringer og individualiseringer.

Den nu 83-årige professor Zygmunt Bauman, der har undervist på universiteter i blandt andet Polen, Israel og Storbritannien, citerer den tidligere tyske kansler Gerhard Schröder, der sagde, at økonomisk politik hverken er højre eller venstre. Den er enten god eller dårlig.

- I dag kan vi konkludere, at det var en selvopfyldende profeti. For elleve af femten regeringer i EU blev ledet af socialister. Nu – i valg efter valg, i land efter land – er de elleve blevet puffet til side væk fra statsmagten. Det værste er dog, at sådanne ændringer af ledelsen ikke har betydet noget, skriver Zygmunt Bauman.

Han mener, at vælgere nu forbinder socialdemokrater med en neoliberal politik, der fjerne de fælles rammer for sikkerhed og lader de enkelte individer til sig selv.

- Der er nu næsten intet, der adskiller venstre fra højre i økonomisk politik eller i nogen anden politik.

Tidligere lå det i den socialdemokratiske tanke, at samfundet havde en pligt til at værne borgerne mod de stærke kræfter, de ikke kunne værne sig mod som enkeltindivider.

I dag er den enkelte stat imidlertid ikke længere i stand til at løse opgaverne. Den har ikke den suveræne magt i alle de forskellige aspekter at det fælles liv inden for dets territorium. Den globale scene er stedet, hvor nogle af magtspillene udfolder sig. Men politikken, den er forblevet lokal, og den er ikke længere i stand til at nå dem, der har magten.

Vi har nu en magt, der er adskilt fra den politiske overvågning i det globale rum, og politik i det lokale rum, hvor ingen har magt til at løse opgaverne.

Zygmunt Bauman finder, at den eneste løsning er at bevæge sig ud i det globale rum. Nationalstaten kan ikke længere løse den opgave, der et at give borgerne sikkerhed inden for rammerne af deres nationalstat.

- Globale problemer kan kun løses globalt, mener han.

Opgaven er nu at genforene magten og politikken. Men den genforening må finde sted på den globale scene. Socialdemokrater må omstille sig selv til en kraft på den globale scene og søge at tæmme de globale kræfter, der søger at afklæde de sociale og etniske sejre, der blev vundet gennem de to foregående århundreder.

Det er ikke en nem opgave. Oddsene er ikke gode. Men det var de heller ikke tidligere for de socialdemokratiske visioner om det gode samfund, mener Bauman.

Ny politik – ny identitet

Social-europe.eu har indledt en debat om socialdemokratiers fremtid. Der er brug for en ny politik og en ny identitet, mener to af folkene bag projektet, Andrea Nahles og Jon Cruddas, som er hhv. tysk og britisk parlamentsmedlem. I april kom et fælles papir, Building the Good Society, der var ment som et udgangspunkt for debatten om en ”frisk eller ny start”.

Det er muligt at kommentere de enkelte indlæg på hjemmesiden.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.