Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Tyskerne har mistet troen på EU

26. Jan. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den tyske tillid til EU er styrtdykket under det seneste års kriser i Grækenland og flere andre lande i euro-zonen. Mens omkring halvdelen af tyskerne tidligere sagde, at de ingen tillid eller kun lidt tillid havde til EU, så faldt støtten i sommerens løb. Sidste forår svarede 51 procent, at de ingen eller kun lidt tillid havde til fællesskabet. På to måneder gik tyskernes manglende tillid op til 63 procent, viser en meningsmåling fra Allensbach Institute, der er gengivet i Frankfurter Allgemeines FAZ.NET.

Avisen konkluderer direkte, at befolkningens interesse for Europa er i fare. Advarslerne kommer samtidig med, at debatten om EU’s kommende budgetramme for næste syvårsperiode tager til, og der også er øget pres ikke mindst fra den internationale valutafond, IMF, for at få øget midlerne i EU’s finansielle redningsplan.

Tyskerne føler, at det er dem, der betaler for EU-landes økonomiske saneringer, og det får støtten til EU til at falde drastisk. Den del, der har tillid til EU, gik tilbage fra 37 procent til blot 26. Tilliden holder sig på det niveau, skriver FAZ. Det er ikke let at genvinde tilliden.

På spørgsmålet, om det er rigtigt, at Europa er vores fremtid, svarede i april 53 procent: Det stemmer. I dag er det blot 41 procent, der ser deres fremtid i Europa.

Meningsmålingen viser også, at tyskerne aldrig har fået tiltro til euroen. I 1995 foretog instituttet den første måling. Da sagde 69 procent af tyskerne, at de kun havde lidt eller ingen tiltro til den monetære union. De tal har ikke ændret sig 16 år senere.

Kender ikke formanden for det europæiske råd

Det var den tidligere tyske kansler, Helmut Schmidt, der for nogle måneder siden sagde i et interview, at han aldrig kunne huske, hvad den ny formand for det europæiske råd, DER, hed. Derved adskiller han sig ikke fra sine landsmænd. På spørgsmålet, om man vidste, hvem Herman Van Rompuy var, svarede kun fire procent rigtigt her i januar. Over 90 procent mente, de aldrig havde hørt det navn nævnt.

Kansler Angela Merkel står fast på, at Tyskland ikke længere betataler gildet i EU. Hun ændrer næppe holdning, efter det står klart, at CDU/CSU i meningsmålingen igen går frem og nu har større støtte end ved forbundsdagsvalget i september 2009. Koalitionspartneren FDP mister til gengæld opbakningen fra valget og står til en halvering. SPD går tilbage og har i det gamle Østtyskland mindre tilslutning end Die Linke, der blandt andet består af de gamle kommunister, som flere end hver fjerde ville stemme på, hvis der var valg i dag.  

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.