Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Kampen om ny EU-traktat er i gang med britisk offensiv

24. Oct. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-landenes stats- og regeringsledere ventes til december at blive enige om at ændre Lissabon-traktaten. Mødet i Det Europæiske Råd, DER, i går slog fast, at alle 27 EU-lande må stå sammen om en ændring. Det er ikke nok, at landene i eurozonen strammer deres samarbejde gennem særregler for det økonomiske og monetære samarbejde.

Den tyske kansler, Angela Merkel, har længe lagt op til en traktatændring, da den nuværende ikke giver ret til de indgreb, som hun og også den tyske centralbankdirektør ønsker for at løse krisen. Tyskland har samtidig det problem, at kansleren end ikke har mandat til at indgå en aftale om en ny redningspakke, uden parlamentets budgetkomite har godkendt den.

Formanden for DER, Herman Van Rompuy, fik på topmødet til opgave at udarbejde en rapport om mulige traktatændringer i et samarbejde med Kommissionens formand og formanden for eurogruppen. Van Rompuy sagde efter topmødet, at han ønsker en mindre ændring af traktaten, hvad også både Merkel og den franske præsident, Nicolas Sarkozy, har givet udtryk for. Merkel lægger vægt på, at der bliver en bedre økonomisk styring i eurozonen, så lederne kan gribe ind, før et nyt land kommer i økonomisk uføre.

Storbritanniens premierminister, David Cameron, ventes imidlertid at kræve forhandlingerne om en ny traktat udvidet, så den også kommer til at dreje sig om EU’s kompetencer. Cameron er under stærkt pres fra sit konservative bagland for at få slået fast, at EU ikke bestemmer over den britiske arbejdsmarkeds- og socialpolitik. Det britiske parlament holder endog i dag en debat om hele den britiske tilknytning til EU. Oprørere i Camerons bagland er utilfredse med, at Cameron har slækket på kritikken af EU og ikke går aktivt ind for en løsere tilknytning og eventuel udmeldelse af fællesskabet.

David Cameron, der på EU-topmødet havde et sammenstød med Nicolas Sarkozy, der i skarpe vendinger udtrykte sin utilfredshed med den britiske EU-modstand, ventes at kræve indrømmelser i arbejdsmarkeds- og socialpolitikken for at sige god for ændringer af traktaten, der ellers først og fremmest vil være møntet på eurolandene.

Ifølge The Telegraph sagde Cameron efter topmødet, at det ikke var det rette tidspunkt at tage stilling til en folkeafstemning om EU-medlemskabet.

- Det er det rette tidspunkt at finde veje ud af eurozonens problemer, forsvare nationale interesser og se på de muligheder, der er i fremtiden for at få magt tilbage til Storbritannien. Helt klart kan ideen om nogle mindre ændringer af traktaten i fremtiden give os den mulighed, sagde David Cameron. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.