Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Merkel og Sarkozy afviser føderalt EU som kriseløsning

02. Dec. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

02.12.11 Den tyske kansler, Angela Merkel, kæmper til det sidste for at redde euroen. I en afgørende tale i det tyske parlament sagde hun i dag, at euroen er stærkere end den gamle, tyske D-mark, men at der ligger en lang og hård maraton forude for at genskabe tilliden.

Talen kommer to dage efter, at den franske præsident, Nicolas Sarkozy, i Toulon holdt sit oplæg til næste uges møde i Det Europæiske Råd, DER. Også Sarkozy talte stærkt for at bevare euroen og understregede ligesom Merkel i dag, at de to lande har en særlig opgave i at få løst krisen i eurozonen og få skabt et system, så der i fremtiden bliver ro om valutaen.

De to landes ledere mødes mandag til det særlige topmøde, de har næsten tradition for at holde før møder i DER. På mødet vil de lægge linjen for ændringer af Lissabon-traktaten, så en ny traktat giver EU mulighed for at sikre en bedre koordinering og styring af økonomien og herunder sikre, at landene overholder spilleregler for samarbejdet om euroen og disciplin i budgetpolitikken.

Angela Merkel sagde i sin tale, at hun håbede på en mindre ændring af traktaten, som kom til at gælde for alle 27 EU-lande. Blev den kun for eurolandene og eventuelt også de lande, der er med i euro-plus-samarbejdet som Danmark, var det kun den næstbedste løsning.

Med ønsket om en mindre traktatændring imødegik kansleren de politikere ikke mindst i Europa-Parlamentet, der håber på en helt ny traktat, der overdrager langt mere magt til EU og fjerner samarbejdet fra de enkelte nationalstater. Angela Merkel slog fast, at det i første omgang drejer sig om at få skabt en form for finanspolitisk union, hvor der er tæt økonomisk samarbejde og kontrol med landenes budgetter.

- Vi har behov for budgetdisciplin og effektive mekanismer til at løse kriser. Så vi har behov for at ændre traktater eller skabe nye, sagde Angela Merkel.

Sanktioner mod uansvarlige nationale stater

Kansleren mente, at EU dermed var trådt ind i en ny fase for samarbejdet med øget integration, men det var en proces, der ville tage år, før målet blev nået.

Nicolas Sarkozy var endnu klarere i opfattelsen af, at EU ikke stod over for at blive et føderalt Europa. Sarkozy sagde direkte, at de kommende reformer ikke vil føre til et overnationalt Europa. Det vil stadig bygge på et samarbejde mellem stater. Præsidenten mente dog samtidig, at der var stater, der her spillede en særlig rolle og understregede, at Frankrig og Tyskland i den forbindelse havde hovedrollen i at sikre stabiliteten i eurozonen.

Angela Merkel sagde i dag, at national ansvarlighed og europæisk solidaritet tjener hinanden. Hun går længere end Sarkozy i synet på den nationale ansvarlighed, og hvordan uansvarlighed kan straffes. Tyskland vil give vide rammer til EU-Kommissionen og endog EU-Domstolen, mens Frankrig står for en blødere linje.

Nicolas Sarkozy afviste i sin tale også at give mere magt til EU. Den socialistiske præsidentkandidat til forårets franske valg, Francois Hollande, har udtalt sig helt i samme vendinger.

Angela Merkel afviste i sin tale som i tidligere at støtte de særlige eurobonds. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.