Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Tjekkisk præsident kaster atter Lissabon-traktaten i varm gryde

12. Nov. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den tjekkiske præsident, Vaclav Klaus, sætter endnu en gang spørgsmålstegn ved Lissabon-traktatens fremtid. Vaclav Klaus holdt under et tre-dages besøg i Dublin møder med irske modstandere af traktaten og en række modstandere fra andre EU-lande herunder lederen af ”Bevægelsen for Frankrig”, Philippe de Villiers. Modstanderne vil holde den irske regering og EU fast på, at den irske befolkning stemte nej til det nuværende forslag til en ny traktat, og at der derfor må ske ændringer i traktaten.

Vaclav Klaus sagde ifølge Irish Times under besøget, at man ikke bare kan gå videre, som om intet er sket. Han var ikke glad for de forsøg, der blev gjort på at glemme den irske afstemning og ændre resultatet. Den tjekkiske præsident understregede, at han ikke var modstander af den europæiske integration, men det var et spørgsmål om, hvilken integration der var tale om.

- På baggrund af en kommunistisk fortid er vi ekstremt følsomme over for ideer som frihed og demokrati, måske endnu mere følsomme, sagde Vaclav Klaus ifølge bladet.

Møderne i Dublin kommer kom en måned før, at EU-landenes stats- og regeringsledere drøfter traktatens skæbne på topmødet i Bruxelles. Den irske regeringsleder, Brian Cowen, sagde på topmødet i oktober, at han vil komme med sine ideer til, hvordan problemet med det irske nej bliver løst.

Traktaten lever imidlertid ikke kun med et irsk problem. Heller ikke Tjekkiet har den på plads. Den tjekkiske forfatningsdomstol ventes om to uger at komme med sit bud på, om traktaten harmonerer med den tjekkiske forfatning. Men selv om svaret ved domstolen er ja, kan senatet stadig blokere. Vaclav Klaus spiller på, at der her stadig er bred modstand.

En gruppe fra Europa-Parlamentets forfatningsudvalg var i sidste uge i Prag for at tale med medlemmer af blandt andet senatet. Det markante medlem af udvalget, den tyske socialdemokrat Jo Leinen, siger til EU-Observer, at han og andre fra udvalget var overraskede over, hvor stor modstanden var. Han så det tjekkiske problem som måske større end det irske. I hvert fald synes det klart, at en tjekkisk løsning ikke er på plads, før Tjekkiet overtager formandskabet af EU fra Frankrig den 1. januar.

Ivo Slosarcik fra Instituttet for Europæisk Politik siger ifølge Praque Daily Monitor, at det største problem er, at Vaclav Klaus med sine udtalelser skaber tvivl om hele Tjekkiets holdning til traktaten.

Marketa Pitrova fra universitetet i Brno er på samme linje og peger på de problemer, det giver i forholdet til EU, at der ikke er fuld klarhed over den tjekkiske politik.

Praque Daily Monitor citerer en række andre forskere og budskabet er klart: Præsidenten burde ikke komme med sine politiske holdninger, der adskiller sig fra regeringens, da forfatningen ikke giver ham de politiske beføjelser.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.