Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Tjekkisk premierminister: Klaus godkender EU-traktat

29. Oct. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den tjekkiske præsident, Vaclav Klaus, skriver Lissabon-traktaten under, hvis Tjekkiet får opfyldt et ønske om at stå ude for de grundlæggende rettigheder. Den tjekkiske premierminister, Jan Fischer, sagde ifølge flere tjekkiske medier i går, at præsidenten har forsikret ham om, at han ikke kommer med nye krav.

Jan Fischer deltager i dag og i morgen i EU-topmødet i Bruxelles, hvor Lissabon-traktatens skæbne er et af hovedpunkterne. Tjekkiet er det sidste land, der ikke formelt har godkendt traktaten. Den tjekkiske præsident Klaus er imod den, men senest er det senatorer tæt på præsidenten, der har stillet sig i vejen for traktatens ikrafttræden ved at stille spørgsmål over for den tjekkiske forfatningsdomstol, om Lissabon-traktaten er forenelig med den tjekkiske.

Det spørgsmål ventes afgjort i næste uge, selv om tjekkiske medier åbner for muligheden af, at domstolen behøver mere end en dag til sagen, idet der er kommet nye papirer på bordet.


Intet kan udelukkes om EU’s udvikling

Ifølge Ceske Noviny vil senatorerne have garantier for, at EU ikke kan arbejde sig frem mod en ”superstat”. De finder, at Lissabon-traktaten ikke udelukker den mulighed.

Ceske Noviny citerer fra debatten i Tjekkiet, hvor det blandt andet hedder, at senatorer vil gøre forfatningsdomstolen til et orakel. Det er umuligt at forudsige en udvikling, og hvad der vil ske i fremtiden, hedder det.

I Bruxelles er det dog klart opfattelsen, at det er en form sag for forfatningsdomstolen at afvise senatorernes klage, og at kun Vaclav Klaus’ underskrift herefter mangler.

Topmødet kommer til at diskutere præsidentens seneste krav, som foreløbig Ungarn og Østrig er gået imod at opfylde. Diskussionen vil gå på, at en kommende ændring af traktaten kan tage med, at Tjekkiet ligesom Polen og Storbritannien står ude for de grundlæggende rettigheder.

Klaus har krævet undtagelser fra de grundlæggende rettigheder, så tyskere og ungarere ikke med rettighederne i hånden kan komme og kræve ejendom tilbage, som de fik konfiskeret, efter de var forvist fra Tjekkiet under den anden verdenskrig.

Slovakiet har siden stillet samme krav. Men i Bruxelles stiller man spørgsmålstegn ved, om slovakkerne står fast på kravet, fordi de dermed også kommer uden om de sociale rettigheder, som den slovakiske regering normalt går ind for.

Samtidig stiller man spørgsmålstegn ved, om de grundlæggende rettigheder overhovedet er relevante i spørgsmålet om at give tyskere og ungarere ret til tidligere ejendom.

Topmødet ventes også at ville have sikkerhed for, at Vaclav Klaus ikke kommer med nye krav, hvis topmødet godtager det hidtidige.

Sagen viser mest, hvor ømfindtlige de gamle historiske modsætninger stadig er i Europa, og at det i debatten er et spørgsmål om følelser og ikke rationelle beslutninger, som en diplomat udtrykker det. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.