Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Tjekkisk Radio: Advarsler mod at straffe Tjekkiet for obstruktion

11. Oct. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Den tidligere tjekkiske premierminister, Mirek Topolánek, forsøger ifølge den tjekkiske radio at overbevise EU-landes ledere om, at de ikke bør gå hårdt til Tjekkiet for at obstruere ratificeringen af Lissabon-traktaten. Efter den polske præsidents underskrivelse lørdag, mangler nu kun den tjekkiske præsident, Vaclav Klaus, at skrive under.


Klaus stiller imidlertid nye krav. Den EU-skeptiske præsident kræver, at Tjekkiet får samme undtagelser fra traktatens charter for grundlæggende rettigheder, som Polen og Storbritannien har. Opnår Tjekkiet ikke det, skriver han ikke under.

Den tjekkiske radio citerer på sin hjemmeside Sunday Times, der i dag skriver, at franske og tyske diplomater diskuterer, hvordan Tjekkiet kan ratificere traktaten uden præsidentens underskrift. Det tjekkiske parlament har godkendt traktaten.

Mirek Topolánek, der er leder af det parti, som Klaus oprettede efter murens fald, siger ifølge radioen, at det kan have den modsatte virkning end den ønskede, hvis de andre EU-lande blander sig og straffer Tjekkiet.

Formanden for det tjekkiske socialdemokrti, CSSC, Jiri Paroubek, siger til Prague Daily Monitor, at forslaget fra Klaus kunne være acceptabelt, hvis de øvrige EU-lande accepterer det, og det ikke kræver, at de andre lande igen skal ratificere traktaten.

De grønnes leder i Tjekkiet, Ondrej Liska, finder imidlertid, at forslaget fra Klaus er ren obstruktion og boykot af traktaten.

Prague Daily Monitor citerer det franske nyhedsbureau, AFP, for, at den franske udenrigsminister, Bernard Kouchner, afviser Klaus forslag.

Den tjekkiske præsident ønsker en undtagelse fra charteret for grundlæggende rettigheder, fordi han blandt andet frygter, at tyskere, der måtte forlade Tjekkiet efter anden verdenskrig, kan kræve ejendom tilbage. Klaus understreger samtidig, at hans underskrift også venter på den tjekkiske Forfatningsdomstols afgørelse, efter senatorer har klaget over Lissabon-traktatens forenelighed med den tjekkiske forfatning. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.