Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Britisk modstand mod løsning af EU-traktat før topmøde

16. Jun. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-landenes udenrigsministre kom et skridt videre med Lissabon-traktaten på ministrenes møde i Luxembourg i går, men der er stadig knaster, før irerne igen kan stemme og afgøre traktatens skæbne. Irerne lægger op til, at de får juridiske garantier for deres krav. Storbritannien, men også flere andre lande, ønsker ikke, at de dermed senere bliver nødt til at ratificere traktaten igen.

Den irske udenrigsminister, Micheál Martin, siger til Irish Times, at han er temmelig overbevist om, at EU-topmødet torsdag og fredag når til enighed. På udenrigsministrenes møde var der et ønske om at være hjælpsomme og kreative i forsøgene på at løse de irske spørgsmål. Irerne vil have garantier for at kunne fastholde deres neutralitetspolitik, skattepolitik, familie- og abortpolitik og også få nogle garantier for deres arbejdsmarkedspolitik. Endelig kræver irerne at bevare en post i EU-kommissionen.

- Vi er meget tillidsfulde og fulde af håb, sagde Micheál Martin.

Udenrigsministrene fra de andre lande har ikke så mange indvendinger mod de irske krav. Problemet for nogle er, at irerne ønsker garantier for deres krav. Det betyder, at de lægger op til, at de særlige aftaler for Irland kommer med som en protokol, der på et senere tidspunkt kan skrives ind i traktaten. Det kan for eksempel være, når forhandlingerne om optagelse af Kroatien er færdige, og landet er parat til at blive optaget i EU.

Først og fremmest Storbritannien er imod, at de irske erklæringer kommer ind i traktaten. Den britiske regering frygter, at det åbner for en ny debat om Lissabon-traktaten. Og er regeringsmagten skiftet i Storbritannien, har de konservative lovet at sende traktaten til en folkeafstemning. Den afstemning ønsker Labour-regeringen ikke.

Også Tjekkiet, Polen og Holland frygter, at en juridisk bindende tekst i en traktat betyder nye opslidende debatter i de tre lande, der kan gøre en ratifikation besværlig. Den tjekkiske Europa-minister, Stefan Fule, sagde efter mødet i Luxembourg ifølge Irish Times, at der stadig mangler afklaring om de juridiske forhold.

- Hvad der blev sagt af mange ministre var, at mens vi nok skulle nærme os det spørgsmål med en vis kreativitet, så skulle vi ikke skabe problemer for andre medlemslande, sagde Stefan Fule.

Landene ønsker, at Irland for juridiske garantier på en anden måde end ved at indskrive tekster som protokoller i traktaten. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.