Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Slovakiet i tjekkisk spor mod Lissabon-traktat

19. Oct. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den slovakiske premierminister, Robert Fico, er nu på samme linje som den tjekkiske præsident, Vaclav Klaus, i modstanden mod Lissabon-traktatens afsnit om grundlæggende rettigheder. Får Tjekkiet en opt-out fra rettighederne, er det muligt, at Slovakiet vil kræve en lignende ordning.

Det tjekkiske nyhedsbureau, TASR, citerer Robert Fico for på TV at påpege, at den slovakiske holdning afhænger af, hvordan en mulig tjekkisk undtagelse bliver formuleret. Spørgsmålet ventes at komme op på EU-topmødet i næste uge. Stats- og regeringslederne drøfter her situationen, efter Tjekkiet er det sidste land til at ratificere Lissabon-traktaten, og Vaclav Klaus stadig stiller krav, som han vil have opfyldt, før han skriver under.

De sidste krav, som nu igen forener holdninger i Tjekkiet og Slovakiet, drejer sig om de især tyskere og ungarere, der blev deporteret under 2. verdenskrig og fik deres ejendom i Tjekkoslovakiet konfiskeret ved dekreter af den ny præsident, Edvard Benes, i oktober 1945.

Vaclav Klaus frygter, at tyskerne i dag kan vende hjem og kræve deres ejendom tilbage, og at Lissabon-traktatens afsnit om grundlæggende rettigheder støtter dem i det.

Benes-dekreterne er med i den slovakiske grundlov. Får Tjekkiet undtagelser fra Lissabon-traktatens grundlæggende rettigheder, skaber det en ny situation i Slovakiet, sagde Robert Fico ifølge TASR.

Premierministeren er grundlægger af centrum-venstre partiet Smer (Retning). Efter fløjelsrevolutionen i Tjekkoslovakiet i 1989 sluttede han sig til Partiet af det Demokratiske Venstre, SDL, der var en efterfølger af det kommunistiske parti i Slovakiet. Han forlod SDL i 1999 og grundlagde derefter Smet.

Slovakiet har ratificeret traktaten, og Robert Fico understreger, at det er vigtigt, at den kommer på plads. Han lægger vægt på, at alle lande dermed får en kommissær, og at de nationale parlamenter bliver styrket i samarbejdet.

- Jeg ville også blive skuffet, hvis posten som EU’s udenrigsminister ikke blev skabt, sagde Robert Fico ifølge TASR’s engelsksprogede web-site.

Prague Daily Monitor skriver samtidig, at Vaclav Klaus nu finder, at løbet er kørt. Det er umuligt at stoppe toget mod Lissabon-traktaten. Men Tjekkiet kan stadig stå fast på kravet om undtagelser i forhold til de grundlæggende rettigheder. Det ventes, at diskussionen kommer til at gå på, om problemet kan løses med en fodnote. Det vil betyde, at de øvrige lande ikke skal ratificere traktaten igen. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.