Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Tjekkiet afgør Lissabon-traktaten skæbne – Møde i Bruxelles onsdag

04. Oct. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Efter irernes klare ja til Lissabon-traktaten ved afstemningen fredag, er det nu Tjekkiet, der afgør traktatens skæbne. Den tjekkiske præsident, Vaclav Klaus, har hidtil afvist at skrive den under, og uden hans signatur træder traktaten ikke i kraft.

Vaclav Klaus anerkender ifølge tjekkiske medier imidlertid den irske befolknings godtagelse af traktaten. Til blandt andre den tjekkiske nyhedsportal Ceskenoviny siger præsidenten, at der ikke nu bliver nogen afstemning.

Vaclav Klaus understreger imidlertid, at den tjekkiske ratificering ikke dermed er klar. Den tjekkiske forfatningsdomstol skal endnu en gang tage stilling til, om traktaten strider mod den tjekkiske. Senatorer især fra Klaus’ parti, ODS, har rejst sagen for domstolen.

Modstandere af traktaten marcherede i går til slottet i Prag med bannere, der sagde nej til Lissabon. Demonstranter, der især talte medlemmer af ODS, bar irske flag.

Den tjekkiske premierminister, Jan Fischer, venter, at den tjekkiske domstol hurtigt kommer med en positiv afgørelse. Domstolen arbejder ifølge Jan Fischer på højtryk. Han tror, at traktaten derefter bliver ratificeret og kan være på plads inden nytår.

Jan Fischer mødes onsdag med formanden for EU-kommissionen, José Manuel Barroso, og orienterer om situationen i Prag. Jan Fischer venter ikke noget yderligere pres fra EU’s side.

Ifølge Praque Daily Monitor kan der til gengæld vente Tjekkiet en toppost i EU, hvis landet hurtigt får Lissabon-traktaten på plads. Praque Daily citerer et polsk blad for antagelsen, at Tjekkiet kan bytte en hurtig ratificering med en god plads i Kommissionen.

Den tjekkiske EU-ambassadør, Milena Vicenova, siger imidlertid, at hun ikke tror på det, selv om nogle i EU måske har sådanne ideer. Hun mener, at der er nok af problemer med at finde den rette balance i Kommissionen og hensynene til nord, syd, øst og vest.

- Og den følelse, jeg har i Bruxelles, er mere, at holdningen til Tjekkiet er skærpet, konkluderer hun.

Efter Tyskland har fået ratificeringen på plads, mangler også et polsk signatur. Men det ventes at ske nu, irerne har stemt ja. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.