Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Tysklands forfatningsdomstol siger ja til Lissabon-traktaten

30. Jun. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Lissabon-traktaten kom i dag et lille stridt nærmere sin ikrafttræden, da den tyske forfatningsdomstol i dag sagde god for, at traktaten ikke strider mod den tyske forfatning. Domstolen kommer dog også med et lille men, da den ifølge BBC også siger, at en tysk ratificering måske ikke kan ske, før der er tilstrækkeligt juridisk grundlag for, at det nationale parlament bliver inddraget ordentligt i EU-arbejdet.

- Hvis nogen ønsker at sammenfatte dette resultat, så kan man sige: Forfatningen siger ja til Lissabon-traktaten, men kræver, at parlamentets ret til deltagelse bliver styrket på nationalt niveau, udtalte domstolen ifølge BBC og flere medier.

Domstolen lægger dermed vægt på, at de nationale parlamenter inddrages i EU-arbejder og sætter dermed er grænser for, hvor langt EU kan udvikle sig, og hvor meget kompetence EU kan tiltage sig i forhold til de enkelte medlemslande. Et føderalt EU vil ikke være foreneligt med den tyske forfatning.

Med domstolens afgørelse er en af stenene mod vejen mod Lissabon-traktatens endelige ikrafttræden forsvunden. Nu venter den endelige tyske underskrift og dernæst den irske folkeafstemning, der nu ventes at blive den 2. oktober.

Derefter formodes det, at de polske og tjekkiske præsidenter skriver under, og traktaten dermed er på plads. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.